В проекта за Програмата за контрол на въздуха - да се спрат старите дизелови коли

4472
В проекта за Програмата за контрол на въздуха - да се спрат старите дизелови коли

За първи път в официален документ – проекта на Национална програма за контрол над замърсяванията на въздуха, се предвиждат мерки за ограничаване на дизеловите автомобили втора употреба, пише в. "24 часа".

Проектът беше публикуван за обществено обсъждане, макар че по-впечатляващо е как в него се обяснява, че не се правят редица важни дейности заради "ограничен капацитет". Подробности можете да научите в този материал.

Догодина Париж слага спирачка на по-старите дизелови автомобили

От следващото лято Париж и околностите му ще се превърнат в зона с ниски въглеродни емисии, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Reuters. Щ...

Иначе относно дизеловите коли, според проекта вносът им би трябвало да бъде спрян догодина на хартия, а де факто т.е. мярката да влезе в сила от 2021 година - още от 1 януари. Става въпрос за дизелови коли със стандарт Евро 3 или по-стари от тях, макар че в програмата е отбелязан и друг вариант - да се допуска вносът само на коли от Евро 4 нагоре.

Има обаче важна забележка – първо трябва да се вземе разрешение за такава забрана от Европейската комисия, тъй като тя евентуално би нарушила директивите за свободно движение на стоки, хора и капитали. Ако не се получи такова разрешение, се предлага да се направи промяна на Закона за чистотата на атмосферния въздух, която да даде възможност на общините да създадат зони в центровете на градовете, в които да не се допускат силно замърсяващи автомобили. Тази мярка обаче най-вероятно ще мине и без това, защото в самата програма се предвижда в София и Пловдив да има такива зони още тази година.

Друга мярка, която да намали замърсяването на въздуха от транспортните средства, предвижда постепенно намаляване на дизеловите автобуси от автопарка на предприятията за градски транспорт в цялата страна. Това ще става постепенно, като са посочени две дати: през 2030 г. дизеловите автобуси да са под 50% от всички превозни средства в градския транспорт, а през 2050 г. да няма нито един.

Иначе по отношение на чистотата на въздуха вече има поглед и към селското стопанство - с идея да се забранят някои торове, съдържащи азот, и въвеждане на ограничения за оборския тор. Мерките за торовете трябва да бъдат предприети през 2020 г.

Ирландия забранява продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили до 2030 година

Ирландия обяви, че ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови превозни средства до 2030 г. като част от новия си план за измене...

Програмата предвижда още една мярка за селското стопанство, засягаща паленето на стърнища. В момента в закона има само глоба за собствениците на терени, върху които се изгарят стърнища, която е между 1500 и 6000 лева. Според програмата тези случаи трябва и да се докладват на Държавен фонд “Земеделие” и субсидиите за площ трябва да бъдат връщани обратно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com