В Швейцария тестват безпилотни автобуси

826
В Швейцария тестват безпилотни автобуси
Снимка: Postauto

Тестове на безпилотни автобуси с електрическо задвижване стартираха в Швейцария. Изпитанията се провеждат по обществените пътища в град Сион, кантона Вале, като ще продължат до октомври 2017 г.

Целта на проекта, чийто автор е Политехническият университет в Лозана, е изработка на аналогово управление на машини, както и усъвършенстване на пътната инфраструктура и модернизиране на самите превозни средства, съобщава Autonews.

Максималната скорост на електрическите автобуси изкуствено е ограничена на 20 км/ч. Те могат да побират до 11 пътници, като са оборувани с климатична система и със специални места за инвалиди. Придвижването с тях е напълно безплатно, а за контрола върху машините се грижи цял екип телеоператори. В случай на нужда те могат да спрат превозното средство. В самия автобус непрекъснато пътува човек от екипа, който също контролира работата на системата.

Превозните средства се движат по „гъвкав” маршрут, при който са фиксирани няколко спирки, но при нужда те се променят. Пътниците могат да следят за придвижването и да научат къде ще е следващото спиране с помощта на специално приложение на мобилните си телефони.

През 2017 г. подобен проект във Великобритания ще стартира и компания Volvo. Тя ще предостави свои автономни автомобили на базата на XC90 на жителите на Лондон, които ще могат да ги използват като ежедневен транспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com