Volkswagen променя стратегията си

1734
Volkswagen променя стратегията си
Снимка: Volkswagen

Концернът Volkswagen има намерение през следващите 10 години да пусне 30 електрически модела, които да заемат около 25% от целия обем продажби. Целта е през 2025 г. германският производител да предложи на клиентите си до 3 млн. електромобила годишно, обяви изпълнителният директор на Volkswagen Group Матиас Мюлер при представянето на новата стратегия за развитието на концерна, която носи името „Togheter – Strategy 2025”.

В момента гамата електромобили на концерна включва моделите Volkswagen e-Up, e-Golf и Audi R8 e-tron, както и хибридни модификации на Volkswagen Golf и Passat, Audi A3 и Q7, а също така Porsche Cayenne и Panamera. За да може тя да се увеличи, Volkswagen ще построи собствен завод за производство на батерии, който по мащаби ще се равнява на новата „Гигафабрика” на Tesla Motors. Предприятието ще струва около 10 млрд. евро и ще се разположи на 50 км от щаб-квартирата на Volkswagen във Волфсбург.

По думите на Мюлер, новата стратегия на концерна включва съкращаване на броя модификации на моделите, които сега са 340, както и намаляване на модулните платформи за тях – от 12 на 4. Това ще доведе до отказване от шасито NSF, на което е изграден компактният up!, както и на архитектурите MLB (Audi A4, A6, A8 и Q7) и MSB (Porsche Panamera). Вместо тях ще се появят 4 платформи – за компактни, средноразмерни, премиални и спортни модели.

Част от стратегияга включва и създаването на напълно нов автономен автомобил, който трябва да бъде готов до 2021 г. Той ще е самостоятелна разработка на Volkswagen. Освен него компанията готви бюджетен модел за пазарите в Азия, както и разщиряване на сътрудничеството със сервиза Gett.

Концернът няма намерения да се разделя с марките брандове за търговски превози Scania и MAN, които се развиват отлично и ще започнат да предлагат интелектуални решения за транспорт. Всичко тези решения трябва да увеличат операционната печалба на автомобилния гигант до 8% през 2025 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com