Volvo V60: Просторно комби с 4х4 вместо кросоувър (тест-драйв)

26028
Снимки: Димитър Даков

Безспорно през последните няколко години потребителите се насочват към така наречените кросоувъри и SUV, а хармоничните седани и практичните комбита отстъпват своите позиции на почти всички пазари. Като производител на комбита с продадени над 6 милиона в световен мащаб, Volvo продължава да вярва, че има потребители, за които стилното и практично комби е най-разумният избор за семеен и служебен автомобил. Вече повече от 65 години Volvo произвежда комбита, станали известни не само в Европа, но и в Северна Америка, и в Азия. За да покажат почитта си към тези модели, скандинавците представиха най-напред новото комби Volvo V60 и след него седана S60. След тест-драйв на новия модел с мощен бензинов двигател, 8-степенен автоматик и 4х4, мога да кажа, че в новото комби Volvo V60 има всичко, от което се нуждаете в един автомобил. Така че ако не ходите високо в планината и не шофирате извън пътищата, не ви е необходим кросоувър или SUV.

На външен вид новото Volvo V60 е елегантен и стилен автомобил, който се вписва добре в корпоративния стил на съвременните модели на Volvo. Силуетът и формите на V60 са приятни за окото. Във високото ниво на оборудване Inscription, комбито Volvo V60 изглежда много привлекателно. Опционалният цвят металик Pebble Grey блести доста премиум, а 19-инчовите алуминиеви джанти придават атлетична стойка на комбито.

Най-луксозен интериор има в нивото на оборудване Inscription. Тук клиентите могат да получат невероятно качествената кожена тапицерия на седалките и панелите на вратите. Луксозните седалки се регулират във всички направления и не само изглеждат невероятно, но и са много удобни. Черната перфорирана кожа добавя още повече стил в интериора. И това е една от причините, поради които си струва да изберете точно Volvo V60, а не Audi A4, BMW 3-та серия или Mercedes-Benz C-Class.

Галерия на Volvo V60 – съвкупност от стилен дизайн и луксозен интериор

Салонът на Volvo V60 е изящен и в същото време много функционален за ползване. Никъде в този автомобил няма струпване на бутони на едно място. На централната конзола е поставен 9,5-инчовият вертикален сензорен екран във вид на таблет, който е много удобен за употреба. Той се конфигурира лесно според предпочитанията и вкуса на всеки водач, а функциите на Apple CarPlay и Android Auto станаха приятни допълнения към функционалността на мултимедийна система Sensus Connect.

На задните седалки има щедро пространство за краката на пътниците, а мястото над главите е увеличено до толкова, че дори хора с ръст 1,95 метра да седнат удобно. Салонът отзад е достатъчно широк за да могат да се настанят удобно трима пътници. Багажникът на Volvo V60 е един от най-големите в класа с обем 529 литра до кората, а до тавана - цели 841 литра. Ако сгънете задните облегалки, обемът нараства до 1364 литра. Капакът на багажника е оборудван с електрическо задвижване с функция за отваряне с допир.

Приятните изненади от Volvo V60 продължават на пътя, където комбито може да зарадва шофьора със своите динамични характеристики. Благодарение на редовия 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател T6, комбито разполага с внушителна мощност от 310 конски сили и 400 Нм въртящ момент, насочени към всички четири колела чрез 8-степенна автоматична скоростна кутия. Сериозната тяга е непрекъсната и налична в широкия интервал от 2200 до 5100 об/мин. Двигателят T6 винаги има достатъчно тяга, спринтът от място до 100 км/ч отнема едва 5,8 секунди, а автоматикът избира подходящата предавка по всяко време, като в динамичен режим превключва предавките една идея по-късно, отколкото в стандартен. Можете да шофирате V60 със спортно темпо, но тогава разходът на гориво е около 12 л/100 км. В града консумацията е между 10 и 11 литра на 100 км в зависимост от трафика, а на извънградски път разходът пада до 6 л/100 км. Ако това ви се струват високи стойности, Volvo предлага за V60 два икономични и динамични турбодизелови двигателя със 150 и 190 к.с.

На пътя новото Volvo V60 осигурява оптимален баланс между стабилност и комфортно возене. В завоите се усеща, че комбито не се наклонява толкова, колкото кросоувъра XC60. Комбито Volvo V60 има нисък център на тежестта, който допринася за високата стабилност в завоите, а задвижването на всички колела AWD осигурява оптимално сцепление на всякакви настилки.

Новото Volvo V60 вози много комфортно по родните пътища, за което основна заслуга имат предното окачване с двойни напречни носачи и задното многораменно окачване с напречни адаптивни амортисьори. Окачването изглажда перфектно неравностите на асфалта и в същото време позволява на комбито V60 стабилно и бързо да атакува завоите. В салона е тихо, дори когато шофирате с пълна газ по магистралата, а лекият волан прави управлението по-лесно.

В услуга на водача, новото Volvo V60 стандартно е оборудвано с най-съвременните системи за сигурност, които са разработени в света на автомобилите. Системата за автоматично аварийно спиране се задейства при опасност от удар, на борда има и технология за предупреждение от челен сблъсък, както и сигнализация при излизане от паркомясто с автоматично спиране. Като опция се предлага системата за полуавтономно шофиране с Pilot Assist. Тя включва адаптивен круиз контрол и регулатор на скоростта, система за пълен 360-градусов обзор около колата и прожекционен дисплей. Всички тези електронни асистенти правят пътуванията много по-безопасни, като пазят не само хората в автомобилите, но и пешеходците.

Новото Volvo V60 комбинира стилен външен вид, луксозен и функционален интериор, мощен и пъргав двигател, съчетан с автоматик и двойно задвижване, както и стабилно пътно поведение с оптимално сцепление. На борда има най-иновативните животоспасяващи системи за сигурността на пътниците и пешеходците. Шведското комби притежава всичко, което харесваме толкова много в съвременните коли и предлага повече пространство в багажника. Новото комби Volvo V60 е прекрасно, а единствената причина да не го изберете е, че кросоувърът XC60 струва само с 11 000 лева повече.

Технически характеристики

Volvo V60 T6 AWD Inscription

Размери

Дължина: 4761 мм

Широчина: 1850 мм

Височина: 1433 мм

Междуосие: 2872 мм

Собствено тегло: 1724 кг

Вместимост на резервоара: 60 литра

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови бензинов с турбокомпресор

Работен обем: 1969 куб. см

Максимална мощност: 310 к.с. при 5700 об/мин

Максимален въртящ момент: 400 Нм при 2200-5100 об/мин

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост: 250 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 5,8 секунди

Среден разход: 7,4 л/100 км

Вредни емисии СО2: 171 г/км

Базова цена на модела: 106 310 лева с ДДС

КОНКУРЕНТЪТ

Volvo XC60 T6 AWD Inscription

Размери

Дължина: 4688 мм

Широчина: 1902 мм

Височина: 1658 мм

Междуосие: 2865 мм

Собствено тегло: 2016 кг

Вместимост на резервоара: 71 литра

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови бензинов с турбокомпресор

Новото Volvo V60 вече е в България

Новото Volvo V60, чиято световна премиера се състоя по-рано тази година, бе официално представено и в България. Моделът съчетава красив...

Работен обем: 1969 куб. см

Максимална мощност: 310 к.с. при 5700 об/мин

Максимален въртящ момент: 400 Нм при 2200-5100 об/мин

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост: 230 км/ч

Volvo XC60: По-добър от германската тройка? (тест-драйв)

Първото поколение на Volvo XC60 дебютира през 2008 г. и стана първият компактен SUV на шведската марка. Кросоувърът се произвеждаше цел...

Ускорение от 0-100 км/ч: 5,9 секунди

Среден разход: 7,6 л/100 км

Вредни емисии СО2: 177 г/км

Базова цена на модела: 117 320 лева с ДДС

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Димитър Даков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com