Volvo XC90 D5: Скандинавска елитарност (тест драйв)

157094
Снимки: Христо Петров

В класа на луксозните SUV модели е претъпкано, конкуренцията е убийствена, а предложенията – кое от кое по-по-по-добро. Но дори и в тази елитна категория, новото Volvo XC90 успява да си проправи своя собствена пътна лента. Той не се съсредоточава върху стриктната диета или невъобразимия набор от системи за офроуд, защото повечето купувачи няма да ги използват. Нито пък жертва комфорта за също толкова незначителното за широката публика време за обиколка, записано на „Нордшлайфе“. Нито пък губи от простора в купето, пожертван за сметка на красивата, скосена линия на покрива, с която могат да се похвалят CUV моделите. XC90 продължава да залага на своите най-силни черти: комфорт, безопасност, лукс, простор. Струва ви се скучно? Разгледайте снимките и прочетете следващите редове, за да се уверите, че грешите. Volvo гради своите крайъгълни камъни, върху които се крепи философията на марката, с такава прецизност и последователност, че новото XC90 за мен е истинска сензация. Това е автомобил, който ще открадне много от клиентите на немските му конкуренти, сигурен съм.

 

Може и несериозно да прозвучи за вързастта ми, но разпускам чудесно за 3 часа с някои от лентите на Marvel. В последните „Отмъстители“ ситуацията си беше излязла извън контрола на режисьора, но Робърт Дауни и неговият Тони Старк са персонажи, заради които винаги ще дам 12 лв. И заради ефектите разбира се. Но пък ред над мен седяха две девойки, които определено не се възхищаваха на Железния човек, а предпочитаха мускулите и дългата руса коса на Крис Хемсуърт. Разбирам ги. Още повече, че в ръцете си тази нова холивудска звезда държи фалически символ, който нарича Чука на Тор, даден му да властва над Седемте кралства от баща му, Один. Та, върти нашия Тор своя чук и размазва всякаква зла твар, а девойките зад мен се кикотят, явно правейки си някакви асоциации. Аз, понеже съм с изкривено съзнание, също правя асоциации, но малко по-различни. Локи, наследник на ледените великани, е брат на Тор, но изповядва по-различни философия от неговата. В негово лице виждам олицетворение на германската синя кръв, която в сегмента на луксозните SUV е представена от X5, M-Class, Cayenne, а от скоро – и от новото Q7. Прецизни до съвършенство автомобили, които обаче трябва да се озъртат постоянно за „Чука на Тор“ в огледалата си за обратно виждане. Така шведите наричат дневните Т-образни светлини на изцяло новия Volvo XC90, които са заплашителна гледка в огледалото. Да, вероятно те ще стоят в огледалото, защото XC90 няма намерението да се бори за динамичния приз в категорията, но формата на масивната му предница със сигурност ще кара немските му конкуренти да потръпват.

 

Простете за този художествен увод, но новото Volvo XC90 ме впечатли толкова силно, че не знаех от къде да го захвана. Затова тръгнах по най-лесния път – този на аналогиите. Можех да започна и с това, че Volvo бе изпаднал в безвремие. Годините, които изкара под шапката на Ford Motor Co. му се отразиха много зле. Тюрлюгювеч от платформи и двигатели, които обезличиха имиджа на марката. За щастие са появиха катайските пари на Geely, за които, по подобие на Jaguar, се смяташе първоначално, че окончателно ще унищожат шведската марка. Но не, индийските пари донесохо Ренесанса в Jaguar, същото се случва и с Volvo, но с китайски пари. С XC90 и $11 млрд. реално виждаме повторно лансиране на бранда, който започва от нулата, буквално. И стартът е ударен – с флагман и платформа, които ще послужат за основа за цялостното разрастване на Volvo оттук насетне. А то ще продължи с голямо комби V90 и седан S90 (които да заменят V70 и S80), последвани след известно време от новите V60, S60 и XC60. И всички тези модели ще стъпят върху новата модулна платформа, която сега дебютира при XC90.

РАЗГЛЕДАЙТЕ В ДЕТАЙЛИ НОВИЯ VOLVO XC90

Наследник на истински феномен. Той изкара 12 години на пазара, в началото се чакаше по година за доставката му, а дори в края на жизнение си цикъл имаше фанатизирани последователи. Малцина конкуренти успяха да го настигнат по отношение на безопасността, като наскоро старият модел премина американски тест за безопасност, който все още не е бил измислен, когато XC90 се появи. Ето тук се крие стойността на дългогодишните проучвания на реални пътни инциденти, които Volvo използва, за да конструира така автомобили, че да предпазва пътниците от истинските катастрофи, а не да конструира автомобили, които само да преминават краш тестовете. Но за прословутата безопасност – след малко.

 

Първото впечатление е това, което винаги грабва. Новият XC90 изглежда впечатляващо, особено предницата, която е напълно нова, дотолкова, че дори и емблемата на марката е променена. Решетката и фаровете са толкова изразителни, че дори бих ги определил като безпардонни, нещо, което е прекалено силно като заключение, когато става дума за Volvo. Но именно тази увереност, която лъха от предницата на автомобила, ми харесва. Отзад обаче дизайнерите са били доста по-сдържани, като тук светлините са интерпретация на тези от досегашния XC90 (и досегашния дизайнерски език). На някои от колегите ми това им дападна, защото се следва някаква последователност, но аз казвам: като ще е гарда, да е рошава. Напълно новият модел, с който започва нова глава в историята на марката, заслужаваше и по-смели дизайнерски решения в задната част.

 

Интериорът. Интериорът е този, който ме плени и наистина ме накара да се влюбя в него. Той е брилянтен. Светъл като скандинавска всекидневна, също толкова безопасен. Изчистени до съвършенство линии, ергономичен, интуитивен, комфортен. Простете за многото прилагателни, но наистина си ги заслужава. Всичките му конкуренти са супер луксозни, като интериорът на новия Q7 е два пъти по-добър (според мен) от екстериора му, но XC90 предлага много по-уютна атмосфера. За това „вина“ има по-голямата остъклена повърхност и многото светлина, както и светлите цветове, като дизайнерите наистина са искали да пресъздадат чувството, че седите в скандинавска всекидневна. Седалките са една от основните характеристики на интериора. Седем на брой са и на задните две места дори има място поне за един възрастен. Твърдя го, защото там се возеше мъж към 1,75 м, който нито за миг не се оплака. А самите седалки са толкова анатомични, колкото... колкото може да е една седалка на Volvo. Етикетите по тях са с шведския флаг, а върху предпазните колани е щамповано „since 1959“, годината, в която Volvo за пръв път ги вкарва в серийно производство.

 

Така стигаме до централния екран, който е копие на таблет, вертикално разположен. Бутоните в този автомобил са... 8 на брой. Повтарям: 8. Всичко се ръководи от таблета. Няма да казвам, че е интиутивно, това се подразбира. Просто се изисва малко време, за да свикнете, че абсолютно всичко в автомобила се упрявлява от него. След това нещата са повече от интуитивни. Забравих да спомена материалите. Те са луксозни (и как да е иначе, все пак карам най-наточеното ниво на оборудване) и в подкрепа на това ми твърдение идват чворовете в дървесната облицовката, които аз и тримата ми колеги в купето коментирахме доста километри. Първокласната аудио система в XC90 разполага с усилвател клас D с мощност 1400 вата и 19 високоговорители Bowers&Wilkins. Освен това тя включва един от първите вентилирани събуфери в автомобил.

 

Безопасността. Какво да кажа за безопасността в автомобил, с който Volvo заявява: „През 2020 г. в автомобил на Volvo няма да има смъртен случай“. Това е съвсем сериозно. Представяте ли си колко сигурни в себе си са шефовете на Volvo, че да направят толкова дръзко изказване. Не, това дори не е изказване, това е цяла политика, която следва компанията. Аз поне за пръв път чувам нещо подобно от автомобилна марка. Трябва да си изключително смел, за да заложиш граденото с десетилетия реноме. Но във Volvo нищо не е оставено на случайността. Каквото и да напиша за безопасността в новия ХС90 – то ще е малко. Мога да започна да изреждам всички системи, но това ще е четиво, което никой няма да прочете. Програмата „2020“ е достатъчна, както и твърдението, че ХС90 предлага най-всеобхватния и технологично усъвършенстван стандартен пакет за безопасност, наличен в автомобилната индустрия. Много интересен факт е, че първият смъртен случай в ХС90 бе отчетен преди около 2 години в САЩ (това ще рече 10-ина години откакто е на пазара), който вероятно би бил избегнат в новия модел. Не пожелавам на никого да използва пълния капацитет на Volvo в случай на инцидент, но е добре да знаеш, че се возиш в подвижна крепост.

 

Тази крепост е тежичка. Тестовият ми автомобил е над 2100 кг собствено тегло. Сложете четирима възрастни с багажа си в него, за да стигнем до към 2500 кг. И сега идва следващата цифра: магистрала „Тракия“, Стара Загора – София, среден разход около 7,5 л/100 км. Не съм го жалил. Хич. Аз лично останах повече от възхитен от дизеловия D5 със своите 225 к.с. и 470 Нм. Възхитен не, а изумен останах от решението на Volvo на тази платформа (в частност ХС90) да се монтират само 4-цилиндрови двигатели. Другият дизел е със 190 к.с. И двата мотора гарантирано превръщат модела в най-икономичния в своя клас с изумителния среден разход съответно от 6 и 5 л/100 км. На разположение ще има и два бензинови двигатели T6 и T5, генериращи 320 и 254 к.с. На върха ще застане хибридната модификация със сумарна мощност 400 к.с. и 640 Нм, като на нея ще обърна специално внимание през есента, когато стъпи на родна почна. С D5 XC90 не е спритнтьор, макар че с Т6 и Т8 (хибрид) ще му се отдават далеч по-скоростни изпълнения. И въпреки това, новият ХС90 няма намерение да се бори с динамични параметри срещу немските си конкуренти, защото няма как да успее. Но и инженерите му не са искали това. Те са искали да предложат изключително икономични двигатели, гарантиращи комфорт и пълна тишина в купето. Не трябва обаче да се подминава с лека ръка факта, че при тази маса и сравнително ниска мощност, автомобилът се ускорява до 100 км/ч под 8,0 секунди, като по-впечатляваща е еластинчостта на мотора, тихата му и икономична работа. А аз вече мечтая за септември, когато в България ще дойде и хибридът.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Volvo XC90 D5

Размери

Дължина, мм: 4950

Широчина, мм: 2008

Височина, мм: 1776

Междуосие, мм: 2984

Маса, кг: 2082

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 1969

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 225 при 4250

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 470 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 220

Ford C-Max и Grand C-Max: Фокус-мокус (тест драйв)

Ford C-Max и по-големият му брат, Grand C-Max, винаги са предизвиквали хората да мислят, буквално, извън (дву-обемната) кутия. Но без з...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,8

Среден разход, л/100 км: 5,8

Вредни емисии СО2, г/км: 152

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 118 200

КОНКУРЕНТЪТ

Audi Q7 3,0 TDI

Subaru Outback 2,0D: Традиции и още нещо (тест драйв)

Не беше отдавна времето, когато в Subaru обръщаха внимание единствено на традиционните ценности на марката, но с новото поколение на Ou...

Размери

Дължина, мм: 5052

Широчина, мм: 1968

Височина, мм: 1741

Междуосие, мм: 2994

Двигател

Skoda Superb 1,4 TSI: Ренесансът в своя апогей (тест драйв)

Кацаме на летището във Флоренция, където красиви хостеси ми подават два листа. На двата листа, двустранно и с много дребен шрифт, са из...

Тип: V-образен, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2997

Макс. мощност, к.с.: 272

Макс. въртящ момент, Нм: 600

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 234

BMW Серия 1: Красотата е в симетрията (тест драйв)

В началото на тази година, малко повече от 10 години след дебюта си, второто поколение на Серия 1 премина през задължителния си фейсли...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,3

Среден разход, л/100 км: 5,7

Вредни емисии СО2, г/км: 149

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 121 597

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com