Западът натиска Китай да спре да доставя коли в Русия

3851
Западът натиска Китай да спре да доставя коли в Русия
Снимка: Great Wall

Автомобилният пазар в Русия понесе огромен удар от санкциите срещу страната заради нападението на Украйна. Почти всички западноевропейски, американски, японски и корейски производители прекратиха дейността си в страната, като спряха както производството, така и продажбите и поддръжката на своите коли.

Огромната празнина, оставена от тези действия бързо беше заета от китайски компании. Те започнаха да доставят в Русия всякакви автомобили – от никому ненужни електрически превозни средства, миниванове и пикапи до кросоувъри, SUV и седани от всякакъв вид. И техният брой продължава да расте с главоломно.

Китайските електрически автобуси превзеха европейския пазар

Повече от една трета от електрическите автобуси за Европа се сглобяват в Китай, като азиатците постепенно изтласкват останалите произво...

Ако през февруари 2022 г. най-продаваните коли в Русия бяха местната Lada, корейските Hyundai и Kia, френската Renault и японската Toyota, то сега на пазара остана единствено Kia. Проблемите с доставките на оборудване объркаха производството на Lada (голяма част от компонентите на нейните модели са на Renault) и от това се възползваха китайски марки като Chery, Haval, Geely и др.

Те вече заемат и първите места по продажби, като изместват дори АвтоВАЗ, а едновременно с това започват да доставят части и оборудване, с което да помогнат за производството на руски автомобили. Това, естествено, не се одобрява от западните държави и САЩ, които продължават да налагат санкции на Русия.

По информация на автомобилното издание AutoEvolution, дейностите на китайските марки в Русия се считат за пряка помощ на местната икономика. И съответно това е неприемливо, като вече се правят опит да бъде спряно.

„За китайските компании положението не е никак розово, тъй като те започват сериозна инвазия на пазара в Западна Европа. И ако искат да успеят, ще им трябва помощ от местните власти, а това може да се окаже проблем“, пише AutoЕvolution.

Новите руски електромобили се оказаха... китайски

Наскоро в Русия беше обявено, че предстои старт на производството и на продажбите на електромобили от нова марка – Evolute, а сег...

Освен, че внасят свои модели в Русия, някои китайски дилъри продават в страната и коли на западноевропейски марки. Такъв е случаят с Volkswagen, чиито модели, разработени за Китай и произведени в страната, се появиха на руския пазар. Германският производител вече обяви, че не приема това и дилърите, които го правят няма да получат новите модели на марката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com