Днес е денят на българския художник

53839
Днес е денят на българския художник

На днешната дата (3 ноември- б.р.) българските художници има свой празник. Денят се чества в памет на наш български художник - Пимен Зографски, храмостроител, иконописец и книжовник.

През 1993 година Зографски е обявен за покровител на българските художници. Идеята е на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие (манастирите около столицата) "Св. Пимен Зографски". До тогава денят 3-ти ноември се чества само като църковен празник.

Църквата отдава почит на Свети преподобни Йоаникий Велики

Преподобни Йоаникий бил роден в малоазийската област Витиния. Баща му се наричал Миритрикий, а майка му Анастасия. Йоаникий от младини ...

Дали защото е нов или защото има религиозна нотка, но покрай празника не се шуми много. Няма грандиозни чествания или празнични събирания.

Покровителят на артистите с четка е български монах от манастира "Св. Георги Зограф" на Атон. Живял е в края на ХVI век и се е занимавал със зографство и книжовна дейност. Рисувал е стенописи и икони.

Зографският манастир, където той пребивава, е един от най-големите в Света гора и единственият днес български манастир там.

Известният български зограф, чието рождено име е Павел, е роден през 1540 година. След смъртта на родителите си той раздава имуществото си и заминава за българския атонски манастир. Там получил името Пимен.

Страдание на Свети свещеномъченици Акепсима, Йосиф и Айтал

В персийската страна, в града, наречен Наесон, живеел благочестив епископ на име Акепсим. Упражнявайки се от дните на младостта си във ...

Легендата разказва, че когато е на 55 години, му се явява Св. Георги и го напътства да се върне при народа си като духовен водач. Преподобният Пимен уважил Божията воля. Той се отправил към българските земи, които обикалял, като през цялото време проповядвал словото Божие.

С името на Пимен се свързват около 300 църкви и 15 манастира, повечето от които е изографисал сам. Сред тях са Черепишкият, Драгалевския, Илиенския, Сеславският, Смиловският и Суходолският манастир. За негово дело се приемат стенописите в софийската църква "Света Петка Самарджийска".

Пимен изписва образа на най-известния български светец и закрилник на българите св. Иван Рилски в Курилския, Сеславския и Черепишкия манастири.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Св. апостол и евангелист Марк
Св. апостол и евангелист Марк

На 25 април 2024 г. църквата почита Св. евангелист Марк. Левит Св. евангелист Марк, който се наричал още и Йоан, е един от седемдесетте апостоли...