X
 
 

Почитаме Св. Апостол Андрей

2365 9
Почитаме Св. Апостол Андрей
Снимка: Thinkstock
Православната църква почита на 30 ноември паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа.

Името на Св. Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Исус, казал: "Ето агнецът Божий!". Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с него целия ден. След това отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: "Намерихме Месия!" и го довел при Христа. Двамата братя продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболов. Те били родом от Витсаида. По-късно Спасителят ги видял веднъж на Галилейското море и им казал: "Вървете след мене и аз ще ви направя ловци на човеци". Оттогава те навсякъде следвали Христос и били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

Св. мъченик Парамон

При царуването на нечестивия цар Деций на изток имало един княз, на име Аквилин, който жестоко преследвал християните. Веднъж той събра...

Българският народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Този ден се свързва с разбирането, че светлината в денонощието започва да расте – наедрява, затова някъде се нарича Едреевден, а слънцето да помръдва "както пиле в яйце", всеки ден по-малко денят се увеличава колкото с просено зърно. Макар и оскъдна, надеждата за светлина внася свежест и ведрина в душите на хората.

Според народното вярване Андреевден се нарича още и Мечкинден. Легендата разказва, че свети Андрей единствен от апостолите нямал празник, та възседнал една мечка и отишъл при Бога. Господ му казал "Който тебе не празнува, да го язди твоя кон". Затова на 30 ноември в определени региони на България варят царевица и я прехвърлят през комина, като викат: "На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците".

Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината – нагоре, за да растат високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица. На особена почит на този ден са младите булки, а именно на тях се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, та както бързо наедряват те, тъй и булките да пълнеят с новите рожби. На трапезата на този ден трябва да присъства жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

Имен ден празнуват: Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.

Грейва коледната украса в Кюстендил

По традиция, през първата седмица на декември, ще грейне коледната украса в Кюстендил. На 7-ми декември от 17:30ч. на площад “Вел...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  до 22 декември има време
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Днес е БОЖИЯ Ден Щабат, последния ден от седмицата, така както БОГ е наредил. Андрей е БОЖИ слуга и сега се наслаждава в Рая, поради вярата и работата си за Божието Царств, а викането му за помощ е спиритизъм, забранен от БОГ. В текста и коментарите по-долу виждам, че бъркат езичеството с Християнството - покровители, орфизъм и др. БОЖЯТ Син Исус Христос(ЯШУА МЕСИЯ) не е един от многото езически и виж още ›› доли, ТОЙ е СПСИТЕЛЯТ на Света, само чрез вяра в НЕГО и отвръщане от греховете поред БОЖИИТЕ заповеди, може някой да отиде в Рая след смъртта си. Патриотизмът, любовта към рода са временни, по-важно да се върнем в Небесната Родина, там да бъдем вечно.
 • поради що се срамиш да се наречеш българин ... 1 поради що се срамиш да се наречеш българин ... преди 1 година Профил на трол?
  Българите наричат светеца Едрей, а деня му Едринден. В българските земи на север от Балкана погърчения като Андреевден е и с името Мечкин ден - българското предание е за Едрей , който обработвал нивицата си , но мечка стръвница изяла вола му и той уловил звяра и го впрегнал в ралото наместо вола си. Оттогава Свети Едрей яздел мечката и се тачи като патрон на мечките. Преди изгрев с виж още ›› лънце на Едреевден най-възрастната жена в къщата взема шепа варена царевица върху покрива на къщата с думите: “На ти, мецо, кукуруз, че да не ядеш стоката и човеците”: bg-bg.facebook.com/events/359896244577518/
 • Има събития в човешката ис­тория, с които ние, българите, трябва вечно да се гордеем 1.1 Има събития в човешката ис­тория, с които ние, българите, трябва вечно да се гордеем преди 1 година Профил на трол?
  малко извест­ни, защото нарочно е крито и забравено е, че българите - траки първи в Европа са приели християнството 2 хиляди години още в началните десетилетия след Христа, когато в Тракия в Пловдив св. апостоли Павел и Сила за първи път на нашия континент извърш­ват светото кръщение в река Хебър - Марица(„Деяния на апостолите”, посла­нията на св. ап.Павел до римляните и до филипяните,т.е. плов виж още ›› дивчани).Апостол Сила е тракиец, който помагал на ап. Павел при общуването му с българите в Пловдив - първа свето­то кръщение във водите на река Марица приема една жена на име Лидия. Покръстването на българите поставя началото на първата християнска община и на първия епископски престол в Европа. Римля­ните арестуват двамата апостоли, но става земетресение и тъм­ницата се разрушава. Районите, посетени от апостолите Павел и Сила на Балканите са били населе­ни с тракийски българи, които са наричали Филипополис с българското му име Плъпдивъ
  : 0 !
 • за нас, българите, е важно, че най-рано в Европа преди средата на 1 век християнството е било разпространено сред предците ни 1.2 за нас, българите, е важно, че най-рано в Европа преди средата на 1 век християнството е било разпространено сред предците ни преди 1 година Профил на трол?
  В своите бележки за Посла­нието на апостол Павел към римляните бл. Теофилакт Български пише:''Ап.Павел казва: *… тъй че раз­пространих благовестието от Йерусалим и околността дори до Илирик. Искаш до­казателства за това, което говоря ли - казва ап. Павел - виж големия брой на моите ученици от Йерусалим до Илирик, който съвпада с гра­ниците на днешна България*. Не е казал: *аз съм пропов виж още ›› яд­вал*, а *изпълних благовести­ето*, за да покаже, че слово­то му не е било безплодно, но действено. За да не поми­слиш, че е вървял по прав и широк път. *И околността*, казва ап. Павел *аз съм обходил народите, проповядвайки и на север, и на юг*...’’ - за нас, българите, е важно, че още преди средата на пър­ви век, християнството е било разпространено сред нашите далечни предци – българи и че столетия преди 681г. на Балканите е имало държава България.
  : 0 !
 • за нас, българите, е важно, че най-рано в Европа преди средата на 1 век християнството е било разпространено сред предците ни 1.3 за нас, българите, е важно, че най-рано в Европа преди средата на 1 век християнството е било разпространено сред предците ни преди 1 година Профил на трол?
  В тайните орфи­чески „Тракийски Послания“ пише:”Този същият Иисус беше познат …. още от Древна Тракия. А те го наричаха Въз­кресението – Иисус, Ти-Он-Иисус, Дион-Иисус, което гърците изопачиха и нареко­ха Дионисус или Дионисий”В Пловдив апостол Павел научава, че юдеите искат да го убият при неговото пътуване до град Троя. По дух той се е смятал траки­ец и е следвал орфическото учение на траките, к виж още ›› оето е било преследвано от орто­доксалните евреи.Тракийският ор­физъм е предвестника на християнството, съществувал хилядо­летия преди Иисус да се роди във Витлеем човек като нас . За безопасност апостол Павел се качва на кораб в Пловдив и след петдневно плаване по р.Марица и през Тракийско море пристига в Троя - орто­доксалните евреи са крепители и слуги на римската власт. На 29 юни 65 година апос­толите Петър и Павел са били осъдени от император Нерон и обезглавени в Рим
  : 0 !
 • за нас, българите, е важно, че най-рано в Европа преди средата на 1 век християнството е било разпространено сред предците ни 1.4 за нас, българите, е важно, че най-рано в Европа преди средата на 1 век християнството е било разпространено сред предците ни преди 1 година Профил на трол?
  Впоследствие христи­янството сред българите - траки и скитите край­ Черно море, разпространява братът на СИЛА(погърчено Петър), св.апостол Едрей(погърчено Андрей) Първозвани, първият Хри­стов последовател. Съвсем естествено християнството се приема от българите по цели­те Балкани, в Мала Азия и Причерноморието. Българските вярвания, държавната власт са изключител­но толерантни към християнствот виж още ›› о. Върху територията на Пър­вото българско царство са действали няколко стотин църкви и манастири. Бъл­гарската църква е автокефална и датира още от първи век. Отличава се от византий­ската – това са две различни естетически и богословски концепции и затова се крие. че много веко­ве преди обявяването му за държавна религия (864-865 г.) българите са богумилия народ.Кръст е българска тракий­ска дума, а черква идва от чекрък - кръг в който обикаляли славещите Бога хора - хорото. Християнството е из­ползвано от ромеите (гър­ците) като мощно и ковар­но политическо оръжие за подчиняване и поробване на съседните народи. Това прави и русия когато се обявява за наследница на Византия и въпреки че се черкуват на български език забраняват българския на православните в Османската империя (по силата на договора 1774г) с цел погърчване на българите - тогава почва и масовото унищожение на богатите български библиотеки по манастири и църкви и тоталната им фалшификация
  : 0 !
 • 1.5 преди 1 година Профил на трол?
  Време е в Пловдив, край река Марица, да издигнем величест­вен гранитен паметник на Иисус Христос, който да напом­ня на нас и на всички хора по Земята за един от българ­ските приноси в човешката цивилизация, за нашата вяра и нашата древна история - сега руския окупатор альоша е стъпил над града , та отдалеч се вижда че сме завладяна земя - а руските еничери след 1944 сринаха 7-мото тепе в Пловди виж още ›› в - наричано Марково коляно. За да не се открива града в древните текстове - където е бирената фабрика “Каменица” е бил осмия хълм Петрица - деветия е Лаут тепе на 4 км извън 8-ния кръг(слънчев знак, с който българите и до днес украсяват обредните си хлябове) - хоровода на тепетата от града - всичко в Европа започва от България! „Европа“ е български топоним. Тук БЪЛГАРСКОТО се губи след руската окупация 1944г Ползата е добра за днешните назначени от ДС-КГБ олигарси иобслужващите ги политици - за каква Истина и Духовност може да иде реч тук - дипломатите на екатерина 2 забраниха българския език в черква и го подмениха с гръцки, а сталинските копои забраниха и влизането в черква на българите. Жалко за днешните ни управници, които се надпреварват КОЙ е по-слуга на москва. Срамно,мизерно,дребничко и комплексарско,от гледна точка на НАЦИОНАЛНОТО ДОСТОЙНСТВО
  : 0 !
 • четирима Христови апостоли присъстват в черковното ни слово като просветители по бълг.земи 1.6 четирима Христови апостоли присъстват в черковното ни слово като просветители по бълг.земи преди 1 година Профил на трол?
  апостол Павел е ръкоположил Ерм за епископ на града Пловдив - Св апостол Ерм - първи епископ и небесен закрилник на гр. Пловдив. А ап.Андрей ръкополага за епископ един от своите ученици – св. ап. Амплий в Одесос(дн, Варна)Други преки ученици на ап.Андрей са са светите мъченици Ина, Пина и Рима„тези светци, родом от Скития''-Скития като географско понятие се използва и през I в.за земит виж още ›› е на днешна Добруджа.Днес обаче, без да се взема под внимание съдържанието на житието им, нито историческите факти и съображения и най-вече без да се дават някакви аргументи, се твърди, че св. Ина Пина и Рима са първите ''руски'' мъченици - русия петър 1 кръщава московията , за да присвои за пред европейците историята на киевска РУС, но това е столетия след българските първохрисияни
  : 0 !
Последно в Актуално