"Ало, Ало!": Добрият комедиен сериал е здравословен

101619
"Ало, Ало!": Добрият комедиен сериал е здравословен
Снимка: БГНЕС

Добрият комедиен сериал е здравословен, а живо доказателството за това е сериалът на всички времена "Ало, Ало!" и неостаряващите персонажи на лейтенант Грубер, Хер Флик, Ивет, Мими, Хелга и английският полицай с развален френски Крабтрий.

Днес актьорите от култовия британски сериал, завладял публиката по цял свят, дадоха специална пресконференция в София, предаде БГНЕС.

"Слушайте внимателно, няма да повтарям", гласи ключовата фраза на главния водач на Съпротивата Мишел Дюбоа и въпреки че Кърстен Кук не дойде в столицата ни заради участие на Острова, срещата с екипа на "Ало, Ало!" започна именно с нейните думи.

Повече от час ни отделиха Гай Сайнър (лейтенант Грубер), Ричард Гибсън (Хер Флик), Вики Мишел (Ивет), Артър Бостром (английският полицай Крабтрий), Сю Ходж (Мими) и Ким Хартман (Хелга), заедно с техния мениджър Кийт Падингтън Ричардс.

Всички в добро настроение, разказаха забавни моменти, случили се по време на снимките на сериала.


Твърдението, че времето не щади никой за "Ало, Ало!" не важи. Снимките на сериала започват преди три десетилетия. Само прошарените коси на актьорите, влезли в запомнящите се образи, издават, че са се завъртели вече десет години в ефир.

Малко или много, за 10 години героите станаха част от нас, каза Гай Сайнър, който в сериала играе ролята на немския лейтенант Грубер, падащ си по главния герой – съдържателя на ресторанта Рене (Гордън Кей). И преди "Ало, Ало!", и след него ние сме доказани герои, продължи Сайнър, а Ким Хартман го допълни, че в нея има малка част от Хелга, но със закачка заяви, че няма да ни я сподели. В живота съм много по-различна от подредената Хелга, но след приключване на снимките с известна трудност се измъкнах от образа, разказа още Хартман. А Сю Ходж и до днес недоволства от ролята на дребен престъпник, както самата тя описа дребната, но бойна Мими Лабонг.

Запитани дали има предмети от реквизита, които са запазили след края на сериала, Ким Хартман се пошегува, че все още пази бельото на малки свастики и дори днес е с него. Гай Сайнър ни разказа, че много би искал да запази малкия си танк, но за съжаление това не било възможно. Всъщност танкът на лейтенант Грубер наистина е използван в битка по времето на Втората Световна война, за снимките на сериала обаче шасито и двигателят били сменени. Сега малкият танк на Грубер се намира в музей.

Интересното е, че с комичните ситуации, които сериалът разглежда, той по никакъв начин не иска да принизи реалните събития от периода, а по-скоро идва като пародия на военните драми, които заливат малкия екран на Великобритания преди няколко десетилетия. На въпрос как френската публика е реагирала на сериала, мениджърът Кийт Падингтън, който всъщност е съпруг на Сю Ходж отвърна с простичкото: "С хумор от всички". Вики Мишел го допълни като разказа за интересна интерпретация на един от авторите на сериала Дейвид Крофт. Според Крофт германците били извратени, французите – винаги готови за секс, а англичаните – глупави.

Тайната за успеха на "Ало, Ало!" според актьорите се крие във факта, че по време на снимките всички са работели в екип и са се забавлявали от сърце. Те признаха, че най-хубавото на толкова успешни програми е "завръщането" им след години, както сбирката им в София, която е част от програмата на 18-ия София Филм Фест. Специалната прожекция на непоказвания досега епизод "Завръщането на "Ало, Ало!" ги събира отново заедно, за което те са истински щастливи.

Кийт Падингтън загатна, че има възможност да се постави "Ало, Ало!" на сцена, съвместно с оригиналните актьори и българските им колеги.

Актьорите разказаха още как по време на снимките не са имали възможност да правят промени в репликите и сценария. Въпреки това, когато имали интересни предложения, Дейвид Крофт се съгласявал с тях, но в повечето случаи неговият вариант на реплика бил по-добър. "Сценарият беше толкова добър", е отговорът на Крабтрий за успеха на сериала.

По време на пресконференцията актьорите ни направиха и незабравим подарък да чуем на живо как звучат така наречените им "catch-phrases" (фрази, реплики, които са характерни и запомнящи се за всеки герои), като запазената марка на жандармериста "Добрютро" или заповедите на Хер Флик към Хелга. За сервитьорката Ивет обаче такава фраза не била предвидена в сценария. Затова Вики Мишел непрекъснато молила Крофт да измисли и за нейната героиня. Така репликата "О-о-о Рене!" прогресирала и се превърнала в запазена марка за Ивет до края на сериала.

Артър Бостром разказа, че разваленият говор на полицай Крабтрий дори бил включен в образователна система като пример за ужасен френски. Парадоксът е, че Бостром всъщност има награда по френски език.

Ако някой се чуди какво се е случило с картината на "Грешната Мадона с големите бомби", актьорите разказаха, че платното е най-ценното в колекцията на Маркиза на Бат, който е известен колекционер. Естествено, прочутата картина на Ван Кломп била внесена в замъка на маркиза в парче салам.

Актьорите споделиха още, че по време на снимките и при монтажа по-късно Дейвид Крофт никога не е използвал записан смях. Снимките са станали пред публика и нейният смях, и на актьорите е автентичен. Актьорът винаги трябваше да разсмее публиката, защото Крофт не слагаше записан звук в монтажа. Хората в залата толкова силно се смееха, че се налагаше дори да обираме звука, за да се чуят репликите, казваха актьорите.

А перефразирайки българската поговорка, че смехът е здраве Артър Бостром заяви: Всички сме много здрави. Според него добрият комедиен сериал е здравословен.

Мениджърът Ричардс го допълни, че магията на "Ало, Ало!" се крие там, че е успял да направи нещо толкова смешно от трагедията на войната. 20 години вече сериалът продължава да трупа ефирно време и това е голяма радост, чест и гордост за всички, каза още той.

Актьорите си спомниха и за колегите им, които за съжаление вече не са между живите. Според Сю Ходж ролите им в "Ало, Ало!" донякъде са ги обезсмъртили. "Все още чувстваме, че те са част от нас, част от сериала, благодарение на повторенията", каза Ходж за покойните вече Кармен Силвера (мадам Едит Артоа), Лилиън Роуз Хил (мадам Фани Ла Фан), Джак Хейг (Мосю Роже Льоклер).

В София родната публика има възможност да зададе своите въпроси към гостите на София Филм Фест веднага след прожекцията на "Завръщането на "Ало, Ало!" ("The Return of `Allo `Allo!"), която ще бъде на 20 март, в кино Люмиер с начален час 20.30 часа. За всички, които не са успели да се сдобият с билети за кино Люмиер ще има и втори шанс - на 21 март, от 16.00 часа в Дома на киното. Звездите ще се срещнат и с българските актьори от дублажа на сериала. За най-големите фенове на "Ало, Ало!" ще има възможност и за снимки с актьорите, като важна подробност е, че те ще се заплащат – така, както се прави във Великобритания, например.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com