„Беоулф: Завръщане у дома“ e изпълнен с фантастични зверове, но си остава човешки свят

12589
„Беоулф: Завръщане у дома“ e изпълнен с фантастични зверове, но си остава човешки свят
Снимка: Epic Drama

Срещаме ви с британския актьор Кийрън Бю – телевизионният Беоулф в първата голяма фентъзи премиера на Epic Drama – от 14 септември в 22:00

Този септември по най-новият ТВ канал от семейството на Viasat History и TV1000, Epic Drama, ексклузивно дебютира на 14 септември от 22:00 с два епизода новата екранизация на легендата за един от най-великите литературни герои – Беоулф. Във фентъзи поредицата в 12 части БЕОУЛФ: ЗАВРЪЩАНЕ У ДОМА, в главната роля е Кийрън Бю (познат ви от Warrior, Da Vinci's Demons), който си партнира с утвърдени актьори като Уилям Хърт (Humans, Damages, Avengers: Infinity War, A History of Violence на Кроненбърг) в ролята на Хротгар и Джоан Уоли (Wolf Hall, The White Princess, The Borgias, Уилоу) като Реда. Срещаме ви с Кийрън Бю.

Q: Какво знаеше за Беоулф преди да снимаш сериала?

От поемата за Беоулф произхождат „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“. Създателите на сериала не знаеха, че вече съм правил проучване по темата. А всъщност аз си бях кръстил котките на тези герои. Имах една, която се казваше Тостиг, кръстена на Тостиг Годуинсън, а другата се закваше Сага. Бях вманиачен по нордическите богове и всичко, свързано с тях. Това е част от историята ни като британци. Дори и за нас, в нашия днешен свят има много за израстване чрез тези вилики идеи от брилятни автори. Вълнуващо е.

Q: Кой е Беоулф?

Беоулф е прокуден от дома на Херот и от тогава се скита по земята. Когато го виждаме за пръв път в тази история, той се връща в Херот, след изгнание. Имал е доста труден живот като повечето хора по тази сурова земя. Нарочно държи да бъде самотник.

Това е фентъзи сериал, но той е базиран на исторически факти. В този момент от тъмните векове, някои части от Британия са изгубили познанието, донесено от римляните. Поемата е пълна с фантастична магия, но е базирана на историческа истина. Все пак, обаче, това си остава човешки свят и всеки ще намери нещо, с което да се идентифицира.

Q: Каква беше първоначалната ти реакция на снимачната площадка?

Наистина се чувстваш все едно си се върнал в Тъмните векове.

Първият път, когато отидох в кариерата, където е изграден Херот, ме порази колко застрашително изглежда мястото. Заради характерната позиция на кариерата, вятърът връхлита със страшна сила. На практика времето се променя на всеки половин час.

Направо е невероятно, че са го изградили през зимата. Заслужават почетни отличия за това. Брутално беше в март, когато с другите актьори пристигнахме, а всичко вече беше построено от доста малък екип строители, при най-суровите условия. Няма GGI. Това съществува физически.

Q: Имаш опит с фехтовката?

В драматичното училище, където учех, наистина много си падаха по сценичния бой. По стечение на обстоятелстава се заех с хореографията и репетициите за бойните сцени на Марк Рилънс (Wolf Hall) за „Хамлет“ в Лондон. Бях на 19 години. Марк ми позволяваше да гледам репетициите, а в последствие ме направиха ръководител. Сигурно съм гледал „Хамлет“ около 25 пъти, а Марк го правеше различно всеки път.

С прихода от работата си успях да платя образованието си в драматичното училище. Наеха ме за сценичните боеве в „Ромео и Жулиета“, където ръководех осем актьора. И ми плащаха. Веднъж преподавателят ми по драма ме запита: „Кийрън, някога ще изиграш ли нещо въобще?“

Сега работя всеки ден с меч и наметало. Трудно е, но е страхотно забавление. През 2014-та започнах отново да ходя на състезания по фехтовка, след толкова много години, и успях да стигна до 14-то място в националното класиране. Но заради „Беоулф“ пак трябваше да спра.

Q: Беоулф и Брека стават ли приятели?

Беоулф е самотник, но спасява Брека (в ролята е актьорът Gísli Örn Garðarsson ) от линч и двамата стават неочаквани приятели. Брека е малко подъл, крадец и лъжец. Или поне така изглежда. Страхотно е, че Гисли беше наоколо.Той е известен театрален режисьор и актьор, пише сценарии за ТВ предавания и за мюзикъли. Непрекъснато работи по нещо. Всъщност работата ми с Гисли бе събитието за мен при тези снимки. Споделяхме всичко. Често му се налагаше да ме гледа как скачам от коне и се бия с хора. Винаги се отнасяше шеговито с това. Приятно е да си в близост до хора креативни и забавни.

Q: Как снимахте сцените с чудовищата?

Играеш с огромни зелени блокове, скачаш от коне и атакуваш огромни зелени обекти, които после ще се превърнат в CGI чудовища... Виждал съм част от създадените CGI сцени и трябва да ви кажа, че са феноменални. Но е много странно да се снимат. Първо снимаш с каскадьор или предмет, след което те премахват обекта и трябва да снимаш цялото нещо без човекът или предметът да е там. И това си е трудничко. Но тя цялата работа си е една преструвка 😊. В театъра също трябва да използваш въображението си постоянно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино