Ето кои са номинираните за 86-ите награди "Оскар"

76450
Ето кои са номинираните за 86-ите награди "Оскар"
Снимка: Getty

Номинациите за тазгодишните, 86-и поред награди "Оскар" бяха обявени рано сутринта в САЩ в зала на Samuel Goldwyn Theater в Бевърли Хилс от звездата на "Тор", "Отмъстителите" и "С пълна газ" Крис Хемсуърт и настоящия президент на Академията за филмово изкуство Шерил Бун Айзъкс.

Победителите ще станат ясни на бляскава церемония на 2 март, неделя, в Холивуд. Неин водещ тази година ще е Елън Дедженерис, а продуценти са Крейг Зейдан и Нийл Мерон.

114 филмови песни ще се борят за "Оскар"

Американската киноакадемия публикува списъка на претендентите за наградите "Оскар" в категорията за най-добра песен, в който са намерил...

Мерил Стрийп е номинирана за "Оскар" за 18 пъти. Стрийп попадна в списъка за ролята си във филма "У дома през август".

Освен Мерил Стрийп с номинации за "Оскар" са също Сандра Бълок за "Гравитация", Джуди Денч за "Филомена", Ейми Адамс за "Американска схема" и Кейт Бланшет за "Син жасмин".

"Американска схема" и "Гравитация" получиха най-много номинации за наградите Оскар – по 10, следвани от историческата драма "12 години в робство" с девет.

Те са сред деветте ленти, номинирани за най-добър филм, заедно с "Капитан Филипс", "Клубът на купувачите от Далас", "Тя", "Небраска", "Филомена" и "Вълкът от Уолстрийт". Драмата за сомалийските пирати "Капитан Филипс", филмът за активист в борбата със СПИН "Клубът на купувачите от Далас" и черно-бялата лента "Небраска" получиха по шест номинации, съобщи Американската филмова академия.

Лентата на Мартин Скорсезе за ненаситността в света на финансите "Вълкът от Уолстрийт" и футуристичната любовна история "Тя" имат по пет номинации, които бяха обявени на церемония в Бевърли Хилс.

Стейтъм настоява да има Оскари и за каскадьори

Всички каскадьори са едни непризнати герои. Никой не им придава известност, а те рискуват живота си. В същото време има префърцунени ...

В категорията най-добър актьор са номинирани Крисчън Бейл за "Американска схема", Брус Дерн за "Небраска", Леонардо Ди Каприо за "Вълкът от Уолстрийт", Чиуетел Еджиофор за "12 години в робство" и Матю Макконъхи за "Клубът на купувачите от Далас".

Оскара за най-добра актриса ще си оспорват Ейми Адамс за "Американска схема", Кейт Бланшет за "Син жасмин", Сандра Бълок за "Гравитация", Джуни Денч за "Филомена" и Мерил Стрийп за "У дома през август".

За най-добър режисьор са номинирани Дейвид О. Ръсел за "Американска схема", Алфонсо Куарон за "Гравитация", Александър Пейн за "Небраска", Стив Маккуин за "12 години в робство" и Мартин Скорсезе за "Вълкът от Уолстрийт".

С номинации за най-добър актьор в поддържаща роля са Баркхад Абди за "Капитан Филипс", Брадли Купър за "Американска схема", Майкъл Фасбендер за "12 години в робство", Джона Хил за "Вълка от Уолстрийт" и Джаред Лето за "Клубът на купувачите от Далас".

Наградата за най-добра актриса в поддържаща роля ще си оспорват Сали Хокинс за "Син жасмин", Дженифър Лорънс за "Американска схема", Лупита Нионго за "12 години в робство", Джулия Робъртс за "У дома през август" и Джун Скуиб за "Небраска".

76 чуждоезични филма се борят за "Оскар"

76 филма ще се борят тази година по време на наградите "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Броят им е рекорден за разлика от друга г...

Най-добър чуждоезичен филм - "Разкъсаният кръг" (The Broken Circle Breakdown, Белгия), "Лов" (The Hunt, Дания), "Изчезналото изображение" (The Missing Picture, Камбоджа), "Великата красота" (The Great Beauty, Италия) и "Омар" (Omar, Палестина).

Оскар за най-добра анимация ще си оспорват "Круд", "Аз, проклетникът" 2, "Ернест и Селестин", "Замръзналото кралство" и The Wind Rises.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com