Филмът на журналиста Мартин Георгиев, заснет в Русия по време на войната, с престижни отличия в САЩ (ВИДЕО)

6336
Филмът на журналиста Мартин Георгиев, заснет в Русия по време на войната, с престижни отличия в САЩ (ВИДЕО)
Снимка: От другата страна

Българският документален филм "От другата страна" получи големите награди на конкурс в Съединените американски щати, съобщават от екипа на продукцията. 

Международният филмов фестивал Best Film Awards, с рейтинг в американската ранг листа IMDb, отличи продукцията с приза "Най-добър пълнометражен документален филм". Второто отличие е в абсолютната категория "GOLDEN DOC", където филмът има почетна награда и, заедно с големия победител, е в тази графа. "От другата страна" печели приза в конкуренция с още 20 филмови документални продукции от цял свят.

"От другата страна" е вписан за участие в още 20 международни фестивала по цял свят, които ще се провеждат до края на 2024 г., но определено Best Film Awards е най-престижният", коментират от екипа. Филмът е проект на режисьора Николай Русакиев и журналиста Мартин Георгиев, действието се развива през април 2023 г. Авторът и оператор на филма - Мартин Георгиев, бе гост в "Студио Actualno" през декември миналата година и сподели наистина впечатляващи подробности за заснемането на филма. Гледайте гостуването му тук.

Мартин Георгиев и опасното пътуване

"Мартин Георгиев е допуснат от другата страна на фронта в Украйна. Той вече беше ходил в Одеса, Николаев и Киев, в началото на войната, когато всички украинци бягаха в обратна посока. И още тогава поиска да види и другата страна – Русия, Донецк, а защо не и Мариупол", разказват от екипа на филма. 

"Мартин е журналист от страна, член на НАТО, обявена от руския президент Путин за "вражеска държава" – допускането му там изглеждаше невъзможно. Но точно една година след началото на конфликта, той получи виза и акредитация, след което прекара две седмици от "другата" страна. Сам. Така вероятно той стана единственият журналист, който е бил и в Украйна, и в Русия, докато между тях се води война. И има две военни акредитации. Нещо повече – Мартин Георгиев със сигурност е последният чужденец, посетил централата на частната военна компания "Вагнер" преди метежа на Пригожин и последвалата му смърт", разказват още от екипа на филма.

Повече за филма

Филмът е едночасов разказ за двуседмичното пребиваване на Мартин в Москва, Донецк, Мариупол, Санкт-Петербург… "По своята същност представлява възстановка на неформален разпит на Мартин Георгиев пред ДАНС, след прибирането му от фронта. Още тогава (месец май 2023 г.) той предупреждава Агенцията за национална сигурност за подготовката на гражданска война в Русия. Пътуването му между Москва и Донецк, с човек от "Вагнер", както и случилото се на фронта, го наведоха на тези мисли. След метежа на Пригожин тесен кръг от хора, които знаеха за този разпит, потърсиха авторите на филма с въпрос: "И сега, какво следва?", разказват от екипа на филма, цитирани от БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com