Иън Макюън откри CineLibri 2018

1532
 Иън Макюън откри CineLibri 2018
Снимка: ПР

На елегантна церемония в зала 1 на НДК снощи Жаклин Вагенщайн, основател и директор на CineLibri, връчи почетна награда на Иън Макюън, един от най-мощните гласове в съвременната белетристика, за неоценимия му принос към изкуството на литературната адаптация!

Ефектен визуален пърформанс (Полиформа студио, танц и хореография Дорина Пунчева и Цветан Апостолов) ознаменува четвъртото издание на единствения фестивал в света, празнуващ неразривната връзка между двете най-популярни и обичани изкуства – киното и литературата. Непосредствено след церемонията се състоя българската премиера на филма "На плажа Чезъл" (реж. Доминик Кук), екранизация на едноименния роман на Макюън, номиниран за "Букър".

Иън Макюън, който е не само изящен стилист и проникновен изследовател на човешката психика, но изтъкнат общественик и ненадминат преводач на литературата на езика на киното, благодари за оказаната чест с думите: "Уверявам ви, че за мен това е наистина изключително интересен фестивал - не прилича на никой друг фестивал, на който съм присъствал, а съм присъствал на страшно много."

Часове по-рано, на тържествена церемония в Аулата на Ректората, Макюън беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" и произнесе академично слово на тема "Свободата на изразяването" (Freedom of Expression).

Организациите, които разпространяват фалшиви новини, искат да ни накарат да вярваме, че нищо не е истина, че на никого не можем да се доверим и по този начин на сцената излизат демагогията, цинизмът и нихилизмът. Ще си позволя да се позова на един цитат от Волтер: "Може да не съм съгласен с това, което казваш, но ще защитавам с цената на всичко правото ти да го кажеш".

Макюън подчерта, че е посветил живота си на романа като начин за изследване на хората и взаимоотношенията им с духовния и заобикалящия ги свят: "За мен е голяма привилегия да посветя живота си на тази литературна форма. И за мен е голяма чест на получа наградата на Софийския университет." Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии и на Факултета по славянски филологии.

Почитателите на именития британски писател, който има несметно количество награди в биографията си, в т.ч. "Букър" и "Уитбред", ще имат възможност за среща с автограф на 11 октомври от 19:00 ч. в литературен клуб "Перото", НДК. Събитието е с вход свободен. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Приеха Мария Бакалова и Бойко Кръстанов в Европейската филмова академия

Кейт Бланшет с почетна награда от престижен филмов фестивал

Киану Рийвс и Сандра Бълок са готови да участват в "Скорост 3"?

Режисьорът на "Шоуто на Труман" с почетен "Златен лъв" във Венеция

Изабел Юпер оглавява журито на кинофестивала във Венеция

Вижте официалния трейлър на филма "Гунди - Легенда за любовта" (ВИДЕО)

Стачка заплашва провеждането на кинофестивала в Кан

Гледайте първи тийзър на новия филм на Франсис Форд Копола - "Мегалополис" (ВИДЕО)

Хана Шигула получи Награда за цялостно творчество на Германската филмова академия

Връчиха италианските награди "Давид на Донатело": Надделяха социалните теми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино