Международно жури ще оценява филмите на София Филм Фест

11444
Международно жури ще оценява филмите на София Филм Фест

Петима доказани киноспециалисти ще оценяват филмите в международния конкурс. В годината на 100-годишния юбилей на българското кино, председател на журито е българският режисьор Стефан Командарев, а колеги в оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те кандидати за Наградата Jameson ще бъдат заместник-директорът на МФФ Бусан и директор на Азиатския Филмов пазар Джей Джеон (Южна Корея), турската продуцентка Зейнеп Атакан („Зимен сън”, „Имало едно време в Анадола” на Нури Билге Джейлан), Леван Когуашвили (Грузия, миналогодишният победител на СФФ със „Срещи на сляпо”) и директорът на кинофестивала в Рио де Жанейро Илда Сантяго (Бразилия).

Почетен член на журито е украинският режисьор Олег Сенцов, който бе арестуван през май 2014 от федералните служби за сигурност на Руската федерация и все още е в затвор в Москва по обвинение в подкрепа на протестите Евромайдан в Киев и заради декларираната му позиция срещу анексирането на Крим от Русия. София Филм Фест се присъединява към протеста на международната филмова общност, иницииран от Европейската Филмова Академия, и към фестивали като Венеция, Сан Себастиан, Мотовун и Варшава, които също обявиха Сенцов за почетен член на международното жури.

София Филм Фест подарява ЗЛАТЕН БИЛЕТ

София Филм Фест стартира новата си кампания – ЗЛАТЕН БИЛЕТ - с която всеки ще може да изпробва късмета си! При закупуване на БИЛ...

Стефан Командарев (на снимката) е роден на 26 септември 1966 година в София. Завършил е Медицинската академия в София (1993) и кино и ТВ режисура в Нов български университет (1998). Член e на Българската асоциация на кинорежисьорите, на Съюза на българските филмови дейци и на Европейската филмова академия. Той преподава режисура в Нов български университет. През 2011 Стефан завършва обучение по кинопродуцентство в престижната програма EAVE, създател е на продуцентска компания „Арго филм”.

Игралният му дебют „Пансион за кучета” е представен на Берлинския кинофестивал в програма „Форум”. Документалните му филми „Хляб над оградата” (2002) и „Азбука на надеждата” (2003) получават престижни международни и национални награди. Вторият му пълнометражен игрален филм - „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008) е най-разпространяваният български филм в света и е продаден за разпространение в 92 държави в Европа, Америка и Азия. Носител е на над 30 международни филмови награди, половината от които са награди на публиката. Това е и единственият български филм, достигнал до „краткия списък – shortlist” от 9 филма в Номинациите за чуждоезичен Оскар 2010. „Съдилището” (2014) е третият пълнометражен игрален филм на Стефан Командарев, който излезе на голям екран в края на 2014.

Джей Джеон е роден в Сеул, Южна Корея, и специализира комуникации в Университета Сунг Кюн Куан. Неговата кариера във филмовата индустрия започва в началото на 1980 година, когато поема инициативата да създаде филмов отдел в Гьоте институт Сеул, като вдъхновява много от големите имена, които са активни в корейското кино днес. От 1988 до 1992 година той работи като издател и редактор в „Movie Language”. Джей Джеон е преводач на няколко книги, написани от знаменити кинематографисти, между които Айзенщайн. През 90-те години Джеон продуцира няколко филма, между които „Tale of One City”, заснет в чест на 500 години от създаването на град Сеул, „Двама полицаи” (Two Cops) - един от най-успешните боксофис хитове в Корея, както и филмите на Лий Чанг Донг „Peppermint Candy” и „Оазис” (Oasis), получили много позитивни отзиви от критиката на фестивалите в Кан и Венеция. Джеон е един от шестимата основатели на Международния филмов фестивал в Бусан, а през 2005 година е удостоен с медал за заслуги от корейското правителство за усилията си в промотирането на корейското кино по целия свят.

Зейнеп Йозбатур Атакан учи кино и телевизия в университета „Мармара” в Истанбул. От 1986 до 1999 година работи като асистент-режисьор и продуцент в телевизионната и рекламната индустрия, като през 1994 година създава собствена рекламно-продуцентска компания. През 1999 участва в няколко международни филмови проекта, а през 2007 основава компаията „Zeyno Film”. През 2010 година Атакан печели наградата на Евроимаж за копродукция и създава YAPIMLAB. От 2011 тя е председател на Турската гилдия на филмовите продуценти SE-YAP. Три години по-късно е избрана за вицепрезидент на Европейската женска аудиовизуална мрежа (EWA). Зейнеп Атакан е продуцент на филмите на Нури Билге Джейлан „Климати”, „Три маймуни”, „Имало едно време в Анадола” и „Зимен сън” – всичките получили най-високи отличия в Кан, като „Зимен сън” спечели „Златната палма” през 2014.

Фестивалът „Милениум” гостува на СФФ 2015

За четвърта година българската документалистка Златина Русева ще представи избрана програма от фестивала „Милениум”, който ...

Леван Когуашвили е роден през 1973 година в Тбилиси, Грузия. Учи кино в Руския държавен киноинститут и Нюйоркския университет. Между 2002 и 2007 година живее в Ню Йорк, където снима няколко късометражни и документални филма. През 2008 година се връща в Грузия, за да заснеме първия си игрален пълнометражен филм „Street Days”. Филмът е по собствения му сценарий, спечелил конкурс на Грузинския национален филмов център. Освен Голямата награда, наградата за режисура и отличието на ФИПРЕССИ на 18-ия СФФ, меланхоличната комедия „Срещи на сляпо” носи на Леван Когуашвили още няколко международни приза - Специалната награда на журито в конкурса „Нови хоризонти” от Абу Даби ’13, най-добър филм от Одеса ’14, Голямата награда „Златно маслиново дърво” от Фестивал за европейско кино Лече ’14. „За да се хареса даден филм на публиката, той трябва да бъде разказан просто”, смята един от най-популярните млади грузински режисьори.

Илда Сантяго е родена в Рио де Жанейро, учи журналистика и кино във федералния университет „Fluminense” и като журналист пише за изданията „O Globo” и „Jornal do Brasil”. Тя е една от основателките и партньор в Estação Group – компания с 30-годишна история, която се фокусира върху разпространението на арт-хаус филми и представянето им в Бразилия. Сантяго е програмен и изпълнителен директор на Международния филмов фестивал в Рио де Жанейро, а през 2013 година е поканена в журито на програмата „Особен поглед” в Кан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com