Носителят на голямата награда „Кристален Глобус” от Карлови Вари „БАЩАТА” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов – в Балканския конкурс на 24 София Филм Фест

1512
Носителят на голямата награда „Кристален Глобус” от Карлови Вари „БАЩАТА” на Кристина Грозева  и Петър Вълчанов –  в Балканския конкурс на  24 София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

За разлика от предишните две творби на успешния авторски тандем Кристина Грозева – Петър Вълчанов, създадени по истории от новинарските хроники, „Бащата“ е семейна драма, която съчетава комични и абсурдни елементи. Филмът е разказ за живота на баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след смъртта на майката в семейството. Двамата потеглят към приключение, а по пътя ще се наложи да се срещнат с някои премълчани тайни и вини...

Абсурдът е предпочитана тема за филмите на двамата режисьори, партньори и в живота, но „в „Бащата“ абсурдът не е външно обстоятелство, а произлиза от вътрешния свят на героите“, споделя Петър Вълчанов.

По отношение на творческите усилия, които влагат в своите филми, Грозева и Вълчанов заявяват, че „винаги работят заедно, като един организъм, и обичат да се забавляват по време на снимачния процес“.

Като най-труден момент по време на снимките на „Бащата“ двамата определят „една каскада от края на снимачния период, която ни изправи на нокти, но слава богу, Иван Савов овладя ситуацията и именно дубъла, в който това се случи, остана във филма“.

През 2019 „Бащата“ спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм в Карлови Вари. Освен това филмът триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със „Златна роза“ за най-добър филм, с наградата за сценарий – за оригинална драматургия и ярки персонажи, с наградата за мъжка роля, присъдена на Иван Бърнев и Иван Славов – за оригинална интерпретация на персонажите и убедително взаимодействие; също така спечели голямата награда на фестивала в Тирана, наградата за режисура и наградата на публиката в Сахалин, Русия, както и наградата за най-добър филм, наградата на младежкото жури и на критиката на филмовия фестивал в Арас, Франция.

Горан Паскалевич ще представи „Въпреки мъглата“ на 24-тия София Филм Фест

В основата на новия филм на Паскалевич е темата за бежанците в Европа. Според Интерпол те са над десет хиляди, голяма част от тях деца ...

Предишните два филма на Грозева и Вълчанов – „Урок“ (2014) и „Слава“ (2016), спечелиха не само десетки награди на много международни кинофестивали, но и симпатиите на българските и чуждестранни зрители, които имаха възможност да ги видят навсякъде по света.

За него

Петър Вълчанов е роден през 1982 година в Пловдив, в артистичното семейство на актрисата Иванка Братоева („Иван Кондарев“, „На всеки километър“) и на художника Вълчан Петров. Завършва художествената гимназия „Цанко Лавренов“. Когато за осмия му рожден ден му подаряват камера, започва да снима по един филм всяка година със съучениците си. После ги монтира сам през нощта и така киното става част от живота му. С Кристина Грозева се запознават като студенти и започват да работят заедно.

За нея

Кристина Грозева е родена през 1976 година в София и първоначално учи и завършва журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работи в телевизията, но всъщност осъзнава, че е вдъхновена от режисурата. Учи в класа на проф. Георги Дюлгеров в НАТФИЗ, където се среща с Петър. В работата им като тандем, нейната сила е в драматургията и работата с актьорите.

"Паразит" с шест номинации за Оскар!

През всичките 92 години, в които стотици хора, посветили живота си на киното, създават филми и мечтаят някой ден тяхното име да бъде пр...

Двамата автори очакват с нетърпение предстоящата среща с българската публиката на София Филм Фест през март - „за нас е чест филмът да участва в Балканския конкурс - тази силна програма на фестивала“, допълват те.

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Кино "Влайкова" посреща "Годзила и Конг: Нова империя"

Новият филм на Вим Вендерс - "Прекрасни дни", тръгва по кината от 29 март

Мартин Скорсезе с документална поредица за 8 светци

"Кино за незрящи" за 8-и път на София Филм Фест

Нов филм на Башар Рахал разказва историята на параолимпиеца Михаил Христов

София Филм Фест представя Cinema Politica: Провокативни и важни документални творби

Сериал на Теодора Маркова с награди от най-големия фестивал в Европа

Връчиха наградите на 28-ия София Филм Фест: Вижте кои са големите победители

Продължението на "Лудия Макс" със световна премиера в Кан (ВИДЕО)

Романтичната комедия "Красива сватба" с премиера в кино "Влайкова"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com