"Оскари 2019": Лента с българско участие грабна приза за най-добър филм

21810
"Оскари 2019": Лента с българско участие грабна приза за най-добър филм
Снимка: Getty Images/Guliver

91-вата церемония по връчването на наградите на Американската филмова академия вече е в историята. Бляскавата церемония се проведе по традиция в холивудския "Dolby Theatre" и бе открита от "Queen" с вокалист Адaм Ламбърд, които изпълниха две емблематични свои песни.

"Queen" и Адам Ламбърт

Това не бе, разбира се, единствената музикална изненада за вечерта. По-късно на сцената излязоха и Лейди Гага и Брадли Купър, които изпълниха своя дует от филма "Роди се звезда", който беше номиниран за най-добра песен и за най-добър филм.

Лейди Гага и Брадли Купър

Любопитен факт е, че това беше първата церемония по връчване на "Оскар" от над 30 години насам, която нямаше водещ. На сцената, за да презентират различните категории и победители, се появиха едни от най-емблематичните имена в света на киното.

Големият победител на вечерта с "Оскар" за най-добър филм се оказа "Зелената книга". Филмът беше с цели 5 номинации, като спечели 3 награди - за най-добър актьор в поддържаща роля, за оригинален сценарий и за най-добър филм. Любопитен факт е, че във филма има българско участие в лицето на Димитър Маринов, който е в ролята на Олег - руски челист. В "Зелената книга" главните роли са поверени на двукратно номинирания за "Оскар" Виго Мортенсен и носителя на златна статуетка Махершала Али. Сюжетът разказва за Тони – Уст(н)ата – Валондала (Мортенсен), шофьор и бодигард на пианиста Дон Шърли (Али). Филмът е провокиран от истински събития, действието се развива в началото на 60-те години на миналия век, докато дуото обикаля из "дълбокия Юг" на Щатите. 

"Оскар" за най-добър актьор съвсем очаквано получи Рами Малек, който изигра легендарния Фреди Меркюри в лентата "Бохемска рапсодия". "Благодаря на "Queen", благодаря Ви, момчета, че поне за малко ми дадохте възможност да бъда част от вашето уникално музикално наследство", заяви Малек.

Рами Малек

Най-добра актриса стана Оливия Колман за ролята си във "Фаворитката", въпреки че повечето критици сочеха Глен Клоуз за победител в тази категория. Oливия сподели, че когато е работила като чистачка не е предполагала, че един ден ще спечели "Оскар".

Оливия Колман

Джейсън Момоа и Хелън Мирън обявиха победителя в категорията за най-добър документален филм. Носителят на "Оскар" е "Сам на скалата", който разказва историята на Алекс Хонолд - първия човек качил без обезопасяване скалата Ел Капитан в националния парк Йосемити.

Алфонсо Куарон

Отново без никакви изненади премина връчването на "Оскара" за най-добър режисьор - отличието взе Алфонсо Куарон за филма "Рома". Куарон получи по-рано през вечерта и "Оскар" за операторско майсторство.

Така общо "Оскарите" за "Рома" станаха три, защото филмът грабна и наградата за най-добър чуждоезичен филм. Сюжетът му разказва за Мексико Сити през 70-те години на миналия век и проследява историята на семейство от средната класа, на фона на страна, тресяща от вътрешни конфликти.

Реджина Кинг спечели "Оскар"за най-добра поддържаща женска роля за героинята си в "Ако Бийл Стрийт можеше да говори". Тя бе номинирана за тази награда заедно с Ейми Адамс (Вице), Марина де Тевира в (Рома), Ема Стоун (Фаворитката) и Рейчъл Уайз (Фаворитката). "Да бъда тук, представяйки един от най-великите хора на изкуството, Джеймс Болдуин, е направо сюрреалистично… Господ е благосклонен", заяви Кинг.

Реджина Кинг

Най-добра поддържаща мъжка роля заслужено получи Махершала Али за ролята си във вдъхновеният от истинско приятелство филм - "Зелената книга", който имаше цели 5 номинации - за най-добър филм, две признания в актьорските категории – за Виго Мортенсен и Махершала Али, както и за оригинален сценарий и за монтаж.

Втори "Оскар" за вечерта за най-добър оригинален сценарий взе "Зелената книга", а за най-добър адаптиран сценарий - "BlackKкlansman". Режисьорът на "BlackKкlansman" Спайк Лий предупреди, че през 2020 година предстоят избори и "всички трябва на направим правилния избор и за изберем любовта, а не омразата".

Най-добър анимационен филм - "Спайдър-мен: В Спайди-вселената".

"Оскар" за най-добър филмов монтаж грабна "Бохемска рапсодия".

Чарлийз Терон, Даниел Крейг, Махершала Али

Екипът на "Черната пантера" пък взе наградите за най-добър костюм и за най-добър декор. Наградата за най-добър декор беше историческа, тъй като Хана Бааклър е първата афроамериканка, която беше номинирана и спечели "Оскар" за най-добър декор в 91-годишната история на наградите. Бааклър получи статуетката за създаването на измислената страна Уаканда.

Друга историческа победа беше тази на Алфонсо Куарон в категорията най-добра кинематография, като така стана първият, спечелил тази награда за филм, който той е режисирал. Куарон беше отличен за неговото черно-бяло представяне на "Рома", който той също така е написал.

За най-добър грим и прическа наградата бе взета от екипа на "Вице", а за най-добри визуални ефекти бе отличен "Първият човек".

Отличието за късометражен игрален филм прибра екипът на "Skin".

С награда за най-добра оригинална музика си тръгнаха създателите на "Черната пантера", който прибра цели три "Оскара".

Призът за най-добра оригинална песен заслужено получи превърналата се в любима на мнозина "Shallow" на Лейди Гага.

Снимки: Getty Images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Новият филм за Ейми Уайнхаус с премиера в кино "Влайкова" (ВИДЕО)

Обявиха датата за наградите "Оскар" през 2025 г.

София Филм Фест във Велико Търново предлага сериозна филмова селекция

Джордж Лукас с почетна "Златна палма" на фестивала в Кан

Унизително! Адвокати възмутени от новите ограничителни мерки спрямо Ален Делон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com