Предлагат Апостол Карамитев за почетен гражданин на Бургас

3480
Предлагат Апостол Карамитев за почетен гражданин на Бургас
Снимка: БНФ

Апостол Карамитев да стане почетен гражданин на Бургас още тази година, когато се навършва един век от рождението му - това е идеята на Община Бургас, която обяви зам.-кметът по Култура, туризъм и спорт Диана Саватева по време на пресконференция днес. На събитието присъстваха още Данка Георгиева - директор на Държавния архив - Бургас, Десислава Лилова – началник отдел в Държавен архив – Бургас, Кирил Костадинов – директор на БНР-Бургас и Маруся Русева – представител на неправителствения сектор.

Данка Георгиева е председател на инициативния комитет, който се ангажира да събере нужния брой подкрепящи каузата подписи. Идеята е предложението да бъде внесено в Общинския съвет през есента, а синът на Апостол Карамитев - Момчил, да получи почетното отличие от името на баща си на празника на Бургас, който е на 6 декември.

"Когато мислихме върху програмата за годишнината, искахме тя да бъде достойна и съдържателна, с различен акцент. Водещи бяха разговорите със семейството, с хората, които познават човешката страна на големия актьор Апостол Карамитев", уточни зам.-кметът Диана Саватева.

Снимка: Община Бургас

Преди дни стартираха и инициативите по повод стогодишнината от рождението на една от най-големите звезди на българския театър и кино. Вековният юбилей ще бъде подобаващо отбелязан в родния му град Бургас с поредица от събития до края на календарната година. Част от тях е уъркшоп за млади актьори от театралните школи, воден от сина на Апостол Карамитев. По програма уъркшопът трябва да се реализира на 3 юли.

"Благодаря на Община Бургас и лично на кмета Димитър Николов за всичко, което се организира. Когато вече беше утвърден актьор в София, в Народния театър, Апостол Карамитев винаги казваше с голяма чест и достойнство, че е бургазлия. На уъркшопа с радост ще представя някои от актьорските методи на баща ми, които аз открих във времето. Това не е мимолетна препоръка, а процес, който трябва да се развива", каза по време на срещата Момчил Карамитев.

Чуйте последното интервю на Апостол Карамитев, записано само ден преди смъртта му (ВИДЕО)

Апостол Карамитев си отиде на 50 години, на 9 ноември 1973 г., и остана завинаги един от най-обичаните български актьори на всички врем...

Снимка: Община Бургас

Първото събитие от програмата на отдел "Култура" бе откриването на изложбата, посветена на Апостол Карамитев, състояло се на 5 юни на площад "Тройката". В нея са събрани непоказвани досега архивни документи, дарени на Държавен архив - Бургас от Борис Цацов през 2021 година. Те съдържат кадри на актьора както от роли в театъра и киното, така и от срещи с публиката. Има още снимки с автографи, визуализации на дипляни и афиши от театрални постановки и филми. В същия ден в зала "Тончо Русев" в Културен дом НХК бе показан документалният филм "Апостол Карамитев", който е копродукция между България, Италия и САЩ. Режисьор, сценарист и оператор на филма е Момчил Карамитев. 

През юли отново в Културен дом НХК ще бъде излъчен още един документален филм за живота на Апостол с режисьор Росен Славов, а през август ще се състои Панорама с осем от емблематичните филми с участието на големия български актьор.

Община Бургас е кандидатствала и към Министерството на културата, за да допълни инициативите. Част от програмата ще бъде и филм на Слави Георгиев, Кристина Ингилизова и Христо Димитров – Хиндо. Продукцията ще носи името "Зад завесата" и ще проследи съдбата на златната маска, отлята от Димитър Коклин след кончината на актьора. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино