"Радиограмофон" на Рузие Хасанова тръгва в кината

1995
"Радиограмофон" на Рузие Хасанова тръгва в кината
Снимка: "Радиограмофон"

„Радиограмофон“ на Рузие Хасанова тръгва в кината в цялата страна от 4 май – броени дни след предстоящата официална кино премиера на 1 май в София. След като получи приза за дебют на годината в рамките на фестивала „Златна роза“, и след представянето си в рамките на Международния филмов фестивал в Дубай, впечатляващата кино продукция спечели и голямата Награда на публиката в състезателната програма на международния София Филм Фест.

“Радиограмофон” е филм за силата на музиката, свободата идентичноста - чувствителен и откровен разказ за едно спорно време, в което рокендрол музиката е била единственото спасение в откъснатите места из Родопите. Тя е вдъхновила и заредила с надежда онова младо поколение, което след години сваля режима.

Разказът е базиран на истинска история - за Али, който с риск за живота си предприема тридневно пътешествие пеша до най-близкия град, за да купи радио на обсебения си от рокендрола син. На фона на комунистическия режим, „Радиограмофон“ е филм за един баща, който отчаяно търси свободата си.

Рузие Хасанова: "Радиограмофон" е разказ за всички, търсещи свободата

14-тото издание на Международния филмов фестивал в Дубай е поредният филмов форум, на който бе представен впечатляващият дебют в пълн...

Макар че „Радиограмофон“ ни връща половин век назад, немалка част от случващото се тогава е валидно и днес. Отношенията между хората, както и поставянето на лични прегради, забрани, табута, са емоции, неподвластни на времето – независимо дали говорим за периода на преименуването на помашкото население, или за века, в който привидно границите между хората се промиват, благодарение на технологиите. И ако днес телефонът и компютърът ни помагат да сме повече граждани на света, то през 70-те години тази роля е била отредена на радиограмофона – машина, която голяма част от сегашното поколение дори не е виждало наживо…

В главните роли ще видите Александър Хаджиангелов, Яна Титова и Александър Алексиев. Актьорският състав се допълва от не по-малко впечатляващите Стефан Мавродиев, Стефан А. Щерев и Ованес Торосян, а зрителите ще станат свидетели и на прекрасната игра на млади, но изключително способни и обещаващи артисти. Оператор е Кирил Проданов, а продуцент - Гергана Станкова, Менклипс.

Родена в Казанлък и израснала в Родопите, Рузие Хасанова е сред най-обещаващите имена в родното кино. Живее в Лондон, но любовта й към България и духа на Балканите не спират да вълнуват и предизвикват будното й съзнание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Номиниран за "Оскар" филм триумфира на наградите "Имидж"

Обявиха коя френска звезда ще води церемонията за откриването на кинофестивала в Кан

Жулиет Бинош става президент на Европейската филмова академия

Оливър Стоун засне филм за бразилския президент Лула да Силва

Гала прожекцията на първия български концертен филм "Мечтите се сбъдват" предизвика истински фурор

Най-новият филм от поредицата за Кунг-фу Панда с премиера в кино "Влайкова"

Кой беше по-по-най в нощта на Оскарите? (ВИДЕО)

Зад кадър на "Оскар"-ите: Най-любопитните моменти преди, по време и след церемонията

Носители на "Оскар" са част от 28-ия София Филм Фест

Първи "Оскар" за Украйна: Режисьорът на "20 дни в Мариупол" с реч за историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино