София– творчески град на киното на ЮНЕСКО

26400
София– творчески град на киното на ЮНЕСКО

Ден след 13 януари, когато се навършиха 100 години от премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант” на режисьора Васил Гендов, Генералният директор на ЮНЕСКО госпожа Ирина Бокова бе удостоена със званието „Почетен гражданин на София”. Именно тя връчи на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова в началото на декември 2014 година титлата „Творчески град на киното” на ЮНЕСКО. 

Стартирала през 2004 година, инициативата отбелязва своя 10-годишен юбилей, и именно в тази година ние сме особено щастливи, че София беше удостоена с титлата „Творчески град на киното”, още повече във време, когато киното в България празнува своя вековен юбилей. 

Многократно беше изтъкнато пред медиите и гражданите на София, че всички инициативи, свързани с популяризиране на постиженията на българското кино, ще получат подкрепа от страна на ръководството на Столична община и Министерството на културата. Международният филмов фестивал „София Филм Фест”, като най-големия и авторитетен филмов форум в България, посвещава своето 19-о издание през март 2015 на българското кино, неговия 100-годишен юбилей и с всички свои активности ще бъде важен акцент в реализирането на мисията София да се присъедини към останалите творчески градове на ЮНЕСКО авторитетно и достойно. 

Според думите на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова „Мрежата „Творчески градове” на ЮНЕСКО предлага изключителна възможност за международно сътрудничество и отразява нашия стремеж да подкрепяме удивителния творчески и иновативен потенциал, в името на разширяване на възможностите за устойчиво развитие”. 

Целта на инициативата е да насърчава градовете, които са положили изключителни усилия и са инвестирали в творческите индустрии като един от основните двигатели на устойчивото градско развитие, социалното приобщаване и разширяване на влиянието върху културата на целия свят. 

Чрез присъединяването към тази мрежа градовете поемат ангажимент за сътрудничество и партньорски отношения в стремежа да се популяризира творчеството и развитието на креативните индустрии, да споделят най-добите практики, да засилва участието в културния живот и да интегрира културата в икономиката и плановете за социално развитие. 

Мрежата включва седем тематични области – традиционни занаяти и фолклор, дизайн, кино, гастрономия, литература, медийни изкуства и музика. 

Ето и новите членове на мрежата „Творчески градове” на ЮНЕСКО: 

Категория КИНО – София, Пусан (Южна Корея), Голуей (Ирландия)

Категория ЛИТЕРАТУРА – Дънидин (Нова Зеландия), Гренада (Испания), Хайделберг (Германия), Прага (Чехия)

Категория МУЗИКА – Хамамацу (Япония), Хановер (Германия), Манхайм (Германия)

София Филм Фест в Пампорово

Пилотното издание на "София Филм Фест в Пампорово” ще бъде открито в 20,00 часа на 3 януари (събота) с филма "Светът е голям и сп...

Категория ДИЗАЙН – Билбао (Испания), Куритиба (Бразилия), Дънди (Великобритания), Хелзинки (Финландия), Торино (Италия)

Категория ТРАДИЦИОННИ ЗАНАЯТИ и ФОЛКЛОР – Жакмел (Хаити), Цингдижин (Китай), Насау (Бахамски острови), Пекалонган (Индонезия), Суджой (Китай)

Категория МЕДИЙНИ ИЗКУСТВА – Дакар (Сенегал), Куанджу (Южна Корея), Линц (Австрия), Тел Авив-Яфо (Израел), Йорк (Великобритания)

Категория ГАСТРОНОМИЯ – Флорианополис (Бразилия), Шъндъ (Китай), Цуруока (Япония) 

Ето на какви критерии и характеристики трябва да отговаря един град, за да бъде удостоен с честта да стане част от мрежата „Творчески градове” на ЮНЕСКО като „Град на КИНОТО” 

Френска (и белгийска) нова вълна във ФРИЙ(К)-ДЖАЗА!

Две от колоните на световния ъндърграунд в София – Secretcheese и AlarmaPun(k) Jazz – излизат за първи път със съвместна пр...

- да има на територията си важна инфраструктура, свързана с киното (филмови студия, места за снимки/среда, подходяща за кинодекори)

- да има продължителни и установени традиции в производството и разпространението на филми

- да притежава опит като домакин на филмови фестивали, прожекции и отделни филмови събития

- да реализира партньорски инициативи на местно, регионално и международно ниво

- да притежава филмово наследство под формата на архиви, музеи, частни колекции и/или филмови институти

Дискусионен клуб „София Филм Фест за учащи” ви очаква

Дори животът да ни предлага много изненади – едно е сигурно: Домът на киното е на познатия адрес Екзарх Йосиф № 37 и ОЧАКВА СВОИТ...

- да има на територията си филмови училища и центрове за професионална квалификация в областта на киното

- да полага усилия за разпространяване на филмите, продуцирани в съответната държава

- да поддържа инициативи за споделяне на информация, свързана със световното кино. 

С обявените нови членове, мрежата се състои от вече 69 града. Следващата среща на „Творески градове” на ЮНЕСКО ще бъде през май 2015 в Каназава, Япония. 

Петте световни градове на киното са Брадфорд (Великобритания), Сидни (Австралия), Пусан (Корея), Голуей (Ирландия) и София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com