Стартира 74-тият кинофестивал във Венеция

2232
Стартира 74-тият кинофестивал във Венеция
Снимка: Getty Images/Guliver

Поредният филмов фестивал в италианския град Венеция започва с премиерата на Downsizing на двукратния носител на „Оскар” американски режисьор и сценарист Александър Пейн с Мат Деймън и Кристен Уиг.

На фестивала се очаква Джордж Клуни, който многократно е участвал в него като актьор и режисьор. Този път той ще представи новия си, седми по ред, авторски филм Suburbicon, също с Мат Деймън, на когото партнира Джулиан Мур.

Две престижни награди за "Отчуждение" на кинофестивала във Венеция

Дебютният филм на режисьора Милко Лазаров "Отчуждение", продукция на БНТ, бе отличен с две престижни награди на 70-ото юбилейно издан...

Няма да измени на Венеция и Дарън Аронофски, който винаги е бил приветстван топло на остров Лидо. През 2008 той получи тук „Златен лъв на Св. Марко” за филма си The Wrestler („Борецът”) с Мики Рурк, а три години по-късно беше председател на журито. Във включения в конкурсната програма Mother! участват Хавиер Бардем, Дженифър Лоурънс и Мишел Пфайфър.

На фестивала ще участва с филмовата приказва The Shape of Water на мексиканеца Гилермо дел Торо.

За наградите ще се борят общо 21 филма. Още 19 ленти са заявени във втората конкурсна програма „Хоризонти”.

Извън конкурса британецът Стивън Фриърс, снимал The Queen през 2006, отново ще покаже филм за британското кралско семейство с Джуди Денч и Али Фазал – Victoria&Abdul. Фриърс ще получи и почетната награда на фестивала.

На Лидо очакват и звездната кинодвойка Хавиер Бардем и Пенелопе Крус, които играят в извънконкурсния Lоving Pablo за колумбийския наркобарон Пабло Ескобар, както и Алек Болдуин, участващ в лентата The Privat Life of a Modern Woman.

Моника Белучи предизвика фурор в Пекин (ВИДЕО)

Прелестната Моника Белучи предизвика истински фурор в Китай. Тя разпали страстите с появяването си на кинофестивал в Пекин, а тоалетите...

Във Венеция се завръща американският маестро Уилям Фридкин с документалния филм за екзорсизма The Devil and Father Amorth.

Американецът Абел Ферара също ще покаже документален филм за римския площад Виторио, където се установяват мигранти и районът се е превърнал в мултикултурно средище в сърцето на италианската столица.

Фестивалът ще бъде закрит с последния филм на японеца Такеши Китано, който ще представи последната част от започнатата през 2010 трилогия Outrage.

Продължава и традицията за представяне на авторски сериали с премиерата на новия телевизионен филм Suburra, сред чийто автори е известният италиански актьор и режисьор Микеле Плачидо.

Робърт Редфорд и Джейн Фонда ще получат награди за цялостен принос в киноизкуството. Те участват във филма "Our Souls at Night". Любовната тема между зрели хора присъства и във филма с Хелън Мирън и Доналд Съдърленд "Leisure Seeker".

Най-епичното библейско приключение на годината е тук с нов трейлър

"Ной" разказва историята на мъж, избран от Бог за велико дело, преди всемирен потоп да сложи край на всичко живо. Изправяйки се едновр...

Водещ на церемониите по откриването и закриването на фестивала ще е 30-годишният италиански актьор Александро Борги, предаде БГЕНС.

Всичко вече е готова за откриването на киносъбитието. Най-старият кинофестивал се провежда в Двореца на киното и в сградата на казиното, строено по времето на Мусолини, който е един от създателите на фестивала.

Прочутите кинозвезди отсядат в историческия хотел „Екселсиор”, където през 1932 на терасата е прожектиран първият филм, с който преди 85 години започва всичко.

Във връзка с повишената терористична заплаха са предприети повишени мерки за сигурност. На церемонията по откриването се очаква президентът на Италия Серджо Матарела.

Победителите ще бъдат обявени на 9 септември след края на 10-дневния киномаратон. В него ще участват общо 71 пълнометражни филми, 16 късометражни и 2 телевизионни сериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино