Антарктида отбелязва дълбоко замръзване тази година

13268
 Антарктида отбелязва дълбоко замръзване тази година
Снимка: iStock

На фона на рекордно горещо лято в големи части на Северното полукълбо, обзето от опустошителни пожари, наводнения и урагани, Антарктида потъна в дълбоко замръзване, пише в. „Сиатъл таймс“. Това обикновено се случва през зимните месеци на най-южния континент, но през 2021 г. е различно.

Студът беше изключителен, дори за най-студеното място на планетата.

Средната температура на станцията на Южния полюс „Амундсен-Скот“ между април и септември, беше минус 61 градуса по Целзий, което е най-ниската сред рекордите, датиращи от 1957 г. Това беше с 4,5 градуса по-ниско от средното за последните 30 години.

За първи път това става известно от запис чрез туит от Стефано Ди Батиста, който публикува изследване за температурите в Антарктика. Легитимността на информацията на Ди Батиста беше потвърдена от Ричард Кулатер, изследовател от Глобалната служба за моделиране и асимилация на НАСА.

Средната температура през септември е и най -студената от регистрираните на Южния полюс, пише в имейл Дейвид Бромич, полярен изследовател от Университета на щата Охайо.

Екстремният студ над Антарктида помогна да се избутат нивата на морския лед около континента до петото най-високо ниво, записано през август, според Националния център за данни за снега и леда.

Изключително студеното време продължава да обхваща антарктическото плато. Максимилиано Ерера, климатолог, който следи световните екстремни метеорологични условия, написа в Туитър, че температурата на руската станция „Восток“ е спаднала до минус 79,4 градуса по Целзий в четвъртък (30 септември), което беше само 0,6 градуса по Целзий от най-ниската регистрирана температура в света през октомври.

Огромен айсберг се откъсна от ледовете на Антарктида

Един от най-големите айсберги от последно време се откъсна от ледената покривка на Антарктида и се носи по посока на остров Южна Джордж...

Сегашните температури все още не са достигнали най-ниските, наблюдавани някога на континента. През 1983 г. термометрите на „Восток“ се свиха до минус 89,6 градуса по Целзий.

Матю Лазара, експерт по метеорологията на Антарктида и учен от Университета на Уисконсин, наблюдаваше през последните месеци температурите на Южния полюс от кабинета си в Медисън със страхопочитание. В едно интервю той каза, че е бил около минус 40 градуса по Целзий в много случаи. През годините той е пътувал много пъти до Антарктида, за да обогати изследванията си.

„При тези температури е трудно да се управляват самолети“, пише той в имейл. „[При] между -50 ° C и -58 ° C излагате самолета на риск, когато хидравликата замръзва или горивото се превръща в желе.“

Веднъж той посетил Южния полюс в края на октомври. „Трябваше да изживея време с температури от -50 ° C… освен това и с вятър. Бях „впечатлен“ да нося моите 35 кг екипировка за екстремно студено време, за да ми е топло “, пошегува се той.

Условията над Антарктида са в ярък контраст с голяма част от останалата част от планетата, която отбелязва четвъртия си най -горещ период от юни до август, според Националната администрация за океаните и атмосферата. Северното полукълбо регистрира второто си най -горещо лято.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com