Да разпръснем диаманти в небето

16010
Да разпръснем диаманти в небето
Снимка: megavselena.com

Климатолози предложиха да се борим с глобалното затопляне, като разпръснем в атмосферата диамантен прах.

Това е по-безопасен метод на ръкотворно охлаждане на климата, отколкото разпръскването на сулфатни аерозоли, твърдят авторите на статия в сп. Atmospheric Chemistry and Physics, разказва Nature News.

В скоро време няма опасност от глобално затопляне, твърди руски учен

В близко време Земята не е заплашена от глобално затопляне, според научни изчисления такова просто няма да има. Това заяви на пресконфе...

За борба с глобалното затопляне сега се обсъждат широко нови методи за геоинженерство – например разпръсване на смес от сулфати с вода, за да отразява и разсейва слънчевата светлина (което имитира предизвикваното от изригвания на вулкани захлаждане).

Но учените от Харвард предлагат по-безопасен за околната среда метод – прах от наноразмерни частици диаманти или алуминиев оксид. При високата стойност на диамантите този метод на управление на слънчевото излъчване не се явява нереалистичен, твърди Дебра Вайзенщайн.

При попадане на сулфати в атмосферата се образува сярна киселина, която уврежда озоновия слой. Освен това сулфатите поглъщат светлината на определени честоти, от което се нагрява долната част на стратосферата – това на свой ред по непредсказуем начин ще повлияе на климата. И накрая сулфатите разсейват светлината – това ще ускори растежа на растенията, но ще снижи ефективността на работата на слънчевите батерии.

Алуминиевият оксид и диамантите няма да доведат до такива проблеми – тяхното разпръскване по-малко влияе на озоновия слой, по-малко нагрява стратосферата и не повишава обемите на разсеяната светлина, достигаща повърхността на Земята. Диамантеният прах, според изчисленията на изследователите, ще бъде с 50% по-ефективен от алуминиевия оксид.

Историята на една лъжа или глобално затопляне?

Средната температура на въздуха на планетата за последните 15 години практически се е стабилизирала. Както съобщава сп. Nature, в глоба...

Макар че диамантеният прах е доста по-евтин от целите диаманти (около сто долара за килограм), за уравновесяване дори на няколко процента парникови емисии се изисква ежегодното разпръскване на стотици хиляди тонове.

И все пак авторите на проекта са сигурни, че в бъдеще (към 2065 година) разпръсването на 450 000 тона ще струва по пет долара на всеки от десетте милиарда жители на Земята, допълва Lenta.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com