Днес е международният ден на птиците

3492
Днес е международният ден на птиците
Снимка: Thinkstock

На 1 април отбелязваме Mеждународния ден на птиците. Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.

Днес всеки десети вид птица е застрашен от окончателно изчезване. Българското дружество за защита на птиците от 28 години работи за опазването на дивите птици и важните за тях места и местообитания. Тази година БДЗП отбелязва деня с лансирането на фотоконкурс, посветен на един от символите на дружеството и на българската природозащита – египетският лешояд.

За 40-та поредна година броим водолюбивите птици, които зимуват в България

За 40-ти пореден път Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Над...

Египетският лешояд е една от най-редките птици не само в страната ни – тя е най-бързо изчезващата хищна птица в Европа. Само за последните 30 години популацията му на Балканите е намаляла с повече от 80%.

Фотоконкурсът се организира в рамките на LIFE+ проекта на БДЗП „Помощ за египетския лешояд“ и има за цел да привлече интереса на всеки любител на фотографията, който има желание да пресъздаде през обектива този емблематичен вид, както и неговите местообитания; красиви пейзажи по пътя на миграция; трудностите и заплахите, с които се сблъсква; устойчив поминък, който подпомага съществуването на лешоядите и биоразнообразието като цяло, връзката на египетския лешояд с местните хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com