Европейски министри на туризма: Преглътнете страховете си от пожарите и продължавайте да се наслаждавате на почивката си

1846
Европейски министри на туризма: Преглътнете страховете си от пожарите и продължавайте да се наслаждавате на почивката си
Снимка: Getty Images

Политиците отправят послание към туристите, които може да се изплашат от извънредните температури и адските пейзажи на бушуващите горски пожари - "Преглътнете страховете си и продължете да се наслаждавате на почивката си", призовават те.

Гърция

В Гърция 20 000 души бяха евакуирани от Родос през уикенда, когато пожари обхванаха части от острова, а британският министър на външните работи Андрю Мичъл заяви, че в момента "не би пътувал" дотам. Но гръцкият министър на туризма Олга Кефалогиани омаловажи заплахата, като подчерта, че е засегната само "малка част" от острова.

"Не е имало прекъсване на работата на летището и ... [само] 10 до 20% от общата площ на острова [е била засегната от пожара]", каза тя в предаването Today на BBC. "Що се отнася до хотелското настаняване, бил е засегнат 15% от общия капацитет на острова". Нейният успокояващ извод? "Всички са в безопасност."

Още: В Германия поискаха да се въведе сиеста като в Южна Европа

Италия

В Италия посланието на политиците е същото, въпреки че през последните дни температурата в Рим достигна рекордните 46°С, а летището в Палермо в Сицилия беше затворено за няколко часа във вторник заради приближаващи горски пожари.

"Високите температури са нормални през този сезон и не компрометират по никакъв начин нашето туристическо предлагане, което остава стабилно, качествено, разнообразно и устойчиво", заяви министърът на туризма Даниела Сантанче в края на миналата седмица.

Тя беше подкрепена от ръководителя на органа по туризъм на страната. "Бих искала да уверя посетителите, които идват от цял свят в Италия, че тук те ще намерят подходящ за летния сезон климат без особени критични ситуации и без никакъв риск", заяви Ивана Йелинич.

Засега това послание за продължаване на пътуванията, независимо от всичко, продължава да действа. Според проучване на Европейската комисия за пътувания само 7% от европейските туристи, участвали в проучването през март, са заявили, че екстремните метеорологични условия са най-голямото им притеснение, свързано с почивката, съобщава „Политико“.

Още: Как климатичното затопляне повишава риска от наводнения

И макар че 82% от анкетираните в проучването на Евробарометър от 2021 г. заявяват, че биха били готови да променят навиците си за пътуване и туризъм, за да бъдат по-устойчиви, екологичните фактори са сред най-маловажните показатели, по които почиващите избират своята дестинация.

Наблюдава се увеличение на пътуванията към държави като Чехия, България и Ирландия, казва Давид Гарсия Леон, анализатор по въпросите на изменението на климата в Европейската комисия. "Може да се твърди също, че основната причина за този избор са по-скоро нарастващите разходи, отколкото по-благоприятното време", казва той. "Но все пак загрижеността на гражданите на ЕС за последиците от възможни екстремни метеорологични условия нараства."

Какво ще трябва да промени туризмът

Това засилва притесненията на правителствата. Туризмът съставлява близо 10% от БВП на ЕС и в него са заети около 23 милиона души. За традиционни ваканционни дестинации като Гърция въздействието е още по-голямо, тъй като туризмът представлява една четвърт от икономиката.

Още: До 70% от калифорнийските плажове могат да изчезнат

Туристическият бранш, който тъкмо започва да се съвзема от катастрофата по време на ковид пандемията, се надява, че драматичните кадри на туристи, които влачат с километри куфарите си по гръцките пътища, бягайки от горящите хотели, небето, осветено от пушеци, и хората, спящи в импровизирани подслони в конферентните зали на хотелите, няма да отблъснат посетителите.

Горските пожари в Гърция са "ясен сигнал, че туроператорите ще трябва да коригират стратегията си", казва Ерик Дресин, генерален секретар на Европейската асоциация на туристическите агенти и туроператори. "Определено нищо не можем да направим днес или през следващата седмица, но вече има голяма загриженост. Ще работим по въпроса", каза той и добави: "Това е много специфична ситуация. Не навсякъде има горещи вълни. Сега е юли, а аз съм във Франция и тук вали дъжд."

Във война с климата

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис се изказа сравнително ясно за проблема, като заяви пред депутатите в понеделник: "Ние сме във война". "Климатичната криза вече е тук“, добави той.

Но от бранша твърдят, че няма непосредствена спешност. В ход е подготовка за конференция през септември, на която ще бъдат обсъдени следващите стъпки, а Дресин заяви, че някои силно посещавани от туристи държави може да променят маркетинга си.

"Гърция много държи на това да бъде целогодишна дестинация. Не сте длъжни да ѝ се наслаждавате само през юли и август. Можете да я посетите и през септември, октомври, декември", каза той.

Въпреки че много от последните лета бяха белязани от високи температури, повишен брой смъртни случаи и горски пожари, политиците едва сега започват да се събуждат за проблема, коментира изданието.

Работната група по туризъм на Европейския парламент, която беше създадена, за да се занимава с проблемите в сектора, е съсредоточила работата си върху краткосрочните наеми, цифровизацията и правилата за пакетните пътувания, но не е направила почти нищо, за да анализира въздействието на екстремните метеорологични условия.

Голяма част от политиката на Комисията за туризъм е насочена към това туризмът, и по-специално транспортът, да стане по-екологичен, а не към адаптиране на туристическия сектор към изменението на климата.

Но повече лета като това могат да окажат влияние върху моделите на пътуване, твърди Лукас Берар-Шену, преподавател в университета в Гренобъл. "Рискът от пожари вероятно ще се увеличи, което може да засегне туристическите региони, особено в Средиземноморието", каза той. Повече хора може да се отправят към планините през лятото, благодарение на "по-топлите и стабилни метеорологични условия" и "нарастващия топлинен стрес в градските райони".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Серията от глобални топлинни рекорди продължава 11-и пореден месец

Половината от световния добив на мед е застрашен заради климатичните промени

"Липсва ясен анализ": ЕК иска да поправим плана за енергетиката и климата

Най-големият държавен инвестиционен фонд изостава от амбициите си за климата

Суровините от критично значение - новото политическо и дипломатическо оръжие

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Климат