Глобалното затопляне възкресява динозаврите

56517
Глобалното затопляне възкресява динозаврите

Ако глобално затопляне продължава, е напълно възможно съвременните крокодили, гущери и костенурки да увеличат значително размерите си. Ако тази тенденция не бъде овладяна, на нашата планета могат да се появят огромни влечуги, сочат резултатите от изследвания на учени от университетите в Калифорния и Небраска.

Авторите смятат, че размерът на тялото на влечугите е пряко свързан с изменението на климата, а не с наличието или липсата на хищници, както се смяташе досега. Според тях в течение на много години някои влечуги могат да нараснат до шест пъти.

Глобалното затопляне може да доведе до недостиг на храна до 2040 г.

Световната банка предупреди, че глобалното затопляне може да причини сериозни трудности, които ще усети цяло едно поколение, като най...

Изследването е проведено чрез изучаване на гущер от вида Barbaturex morrisoni, носещ името на фронтмена на Doors Джим Морисън. Според изследователите този гущер на практика не се различава по нищо от съвременните видове, с изключение на гигантския размер тялото си, чиято дължина достига 2 метра. Barbaturex morrisoni е живял преди 40 млн. години по време на палеогена.

Бурното размножаване на бозайниците, към които попадат и опасните хищници, обаче не е попречило на съществуването на тези влечуги. В палеогена е било много по-топло, отколкото днес, и за студенокръвните влечуги не е било необходимо да получават много енергия от храна, за да осигурят функционирането на гигантското си тяло, предаде КРОСС.

Според ръководителя на Университета на Небраска в райони с топъл климат шансовете за оцеляване на подобен вид влечуги е по-голям, тъй като в този случай студенокръвните животни ще ядат по-малко храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Климат