Как оцеляват пустинните слонове?

19877
Как оцеляват пустинните слонове?
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпреки отчетените различния във външния вид и поведението, ДНК доказателство показва, че пустинните слонове в Намибия и слоновете от африканската савана имат едно и също ДНК. Въпреки това само намибските слонове трябва да бъдат защитени, така че да могат да продължат да предават знанията си и уменията си за оцеляване на следващите поколения, пише Science daily.

„Способността на видове като слоновете да се учат и да променят своето поведение, означава, че генетичните промени не са критични за тях, за да могат да се адаптират към нова среда“, заяви водещият автор на изследването Алфред Роса, професор по животновъдни науки и член на института за геномна биология в университета в Илинойс.

„Най-поведенческите промени, могат да позволяват на видовете, да разширяват своя обхват до нови пределни местообитания, които се различават много силно от основното им местообитание“.

Слоновете откриват мини по-добре от кучета

Агенцията за перспективни отбранителни проекти на Министерството на отбраната на САЩ (DARPA) възнамерява да инвестира в обучението на с...

Слоновете в Намибия, които обитават пустинята са се научили как да предотвратят евентуалното прегряване от високите температури, като покриват телата си с пясък, който са намокрили в урината си или с складирана вода, която се намира в специална торбичка под езика им, която може да побере няколко галона вода.

Също така, при тях водните и хранителните ресурси в територия им са значително по-ограничени, макар и територията им да е огромна в сравнение с тази на другите видове слонове. Те играят важна роля в този вид сухи екосистеми, като разкопават почвата, която се превръща в нещо като канал.

Женските слонове живеят в тесни сплотени майчини групи, така че мутациите в тази ДНК, която се предава от майка на дете, са тясно свързани с географските популации. Не е изненадващо, че митохондралната ДНК на слоновете, които обитават саваната е подобна на митохондриалната ДНК на слонове в Ботсвана и Зимбабве, които граничат с ивицата Каприви.

„Нашите резултати и историческите данни показват, че големият капацитет знания и междуселищните миграции на активните слонове от Намибия, изместват ареала си, за да оцелеят срещу високите колебания в климата и на ловния натиск“, казва Ясуко Ишида, учен от университета в Илинойс.

Липсата на генетична диференциация е в съответствие с историческите доказателства за движението на слоновете по време на Намибската война за независимост, която увеличила ловния натиск.

Изследователи разгадаха таен слонски език

Оказва се, че слоновете може да имат собствен език, в който комуникират чрез серии от звуци с ултра ниски честоти, съобщава Engadget. И...

Липсата на генетични различия в намибските слонове може да се дължи на дългите миграционни разстояния; увеличението на броя на населението или генен поток, предоставен от мъжките слонове за разплод, които се чифтосват с различни женски.

„Независимо от това, тези слонове трябва да бъдат запазени“, казва Роса.

„Техните познания за това как да живеят в пустинята са от решаващо значение за оцеляването на бъдещите поколения слонове, които обитават сухи райони, притиснати от лова и изменението на климата."

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com