X
 
 

Как предпочитанията в храненето вредят на екологията

864 0
Как предпочитанията в храненето вредят на екологията
Снимка: iStock/Guliver
Отказът от телешко месо за сметка на пилешкото води до изсичане на гори, алармира Грийнпийс.

Отказът от червените меса се разглежда като мярка, която да подпомогне опазването на околната среда, но може да не е точно така, пише Евронюз.

В БАБХ проспали 7 предупреждения за салмонела?

БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР д-р Сергей Иванов от Активни потребители във връзка с опасността от зар...

Час от изсичането на горите в Южна Америка е резултат от нуждата от по-големи количества соя, която масово се използва за храна в птицекомплексите, предаде БГНЕС.

Изсичането на горите Гран Чако и Серадо в Амазонската джунгла е било в резултат на добронамерени граждани, решили да преминат от телешко на пилешко, казват от Грийнпийс.

Само Великобритания внася над 3 милиона тона соя годишно от Аржентина, Парагвай и Бразилия, като най-голямата част от суровината отива за храна при индустриалното отглеждане на пилета.

За да се добие толкова соя трябва да бъдат засадени 1,4 милиона хектара ниви - площ с приблизителния размер на държавата Черна гора.

Пилешки хапки с корнфлейкс и пюре от моркови

Необходими продукти: За пилешките хапки: 1 кг пилешки гърди сол черен пипер сладък червен пипер зехтин ½ чаша бяло вино ...

Отглеждащите соя вече нанесоха много щети на пълната с диви животни савана в Южна Америка, което доведе до преместването и измирането на животните.

Много вегетариански и вегански рецепти разчитат на соята, но използваните количества са незначителни, като 90 процента от суровината в глобален мащаб отива за храна на животни в месарската и млекарската индустрии.

С все по-голямата популярност на пилешкото за сметка на другите меса, производството на соя се е удвоило от 1997 г. до сега. То допринася за 80 процента от обезлесяването с цел земеделско производство.

За сравнение, от суровините отговорни за изсичането на гори, които внася Европа, 47 процента се пада на соята и едва 14 и 10 процента съответно на сечта за пасища и сечта за засаждане на растения за добив на палмово масло.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално