Как ще завърши сезонът на тайфуните?

14008
Как ще завърши сезонът на тайфуните?

Рекордьорката по брой на тайфуни 1972 година рискува да загуби своите лаври. Към средата на октомври 2015 година вече се е разписала с 19 тайфуна и има още два месеца напред.

Планът по супертайфуните през 2015 година вече е преизпълнен – към 21 октомври са фиксирани 8 супертайфуна, докато средният показател е 4 тайфуна годишно. Едновременно два супертайфуна – Копу (Ландо) и Чампи – са се зародили в океана в средата на октомври. През зимата тропическата активност в североизточната част на Тихия океан вероятно ще започне да спада. В това време обаче понякога силни тропически циклони се образуват дори в годините на активен Ел Ниньо.

Евакуират милиони във Филипините заради тайфуна "Ландо"

Жителите на филипинските провинции Аурора и Изабела се евакуират заради приближаването на тайфуна "Ландо", съобщава ВВС. По-рано влас...

Например по време на Ел Ниньо през 1997 година стабилните ветрове на супертайфуна Пака са достигнали скорост от 300 км/ч. Пака е бил активен почти до края на декември. През януари и февруари вече нямало нито тропически бури, нито тайфуни, макар че Ел Ниньо все още бил силен.

Метеорологът Антъни Саляни от AccuWeather казва, че "тази зима голяма тропическа активност, ако такава има, се очаква през декември. Областите, които се намират в зоната на риск от атаки на тропически бури или тайфуни, са Филипините, Палау, Северните Мариански острови и Гуам".

През януари и февруари 2016 година по-скоро се очаква минимална тропическа активност. "Няма да се учудя, ако по цялата западна част на Тихия океан през януари и февруари не се образува нито една тропическа система", казва Саляни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com