Климатичните промени съсипват френските Алпи

3954
Климатичните промени съсипват френските Алпи

Високо във френските Алпи не е трудно да се намерят доказателства за отрицателното въздействие на глобалното затопляне, констатира АФП.

Посетителите, пристигащи от последната спирка преди върха на 4 809 метра, са принудени да правят по 20 стъпки повече с всяка година, за да достигнат свиващия се ледник "Mer de Glace", или морето от лед, който е най-големият във Франция, предаде БГНЕС.

Протестиращи искат обяваване на климатична криза у нас

Стачка за климата, организирана от "Петъци за бъдеще" се завръща на 19 юли от 18:00 пред Народното събрание (до паметника "Цар осовобод...

Знак на ръба на долината гласи "Ниво на ледника: 1990." Сега ледът се е свил. По-старите посетители, които се връщат, могат да си спомнят времето, когато са могли да докоснат леда точно пред спирката Montenvers близо до върха.

Самата повърхност на ледника, някога непокътната и девствена, сега е нарушена и сивкава. Изкуствена кухина, видима през синята замръзнала маса на ледника, осветена от празнични светлини като нощен клуб, се превърна в популярна спирка за туристите.

Сега работници са разпънали бели брезенти, които се държат на място с големи камъни върху ледения тунел, за да го предпазят от слънцето.

А планинарите по околните върхове следват нов ритуал. На фона на звука на планинска вода те спират по-често, за да чуят трясъка на падащи скали от най-високия връх на Европа.

Вредите от падащите скали стават все по-забележими, тъй като набраздяват планинските склонове и пътищата, използвани от катерачи, посещаващи Мон Блан.

Академичният свят почна да се обединява за борба с климатичните промени

Хиляди университети по света обявиха "извънредно положение за климата" и се ангажираха пред Организацията на обединените нации (ООН) да...

Най-видимо тези скали засегнаха колоната Бонати, масивна скална колона, кръстена на италианския катерач Валтер Бонати, която се срина в облак от прах през юни 2005 г.

През 2011 г. по-малките срутвания засегнаха същия район и четири години по-късно свлачища в Кольор дю Гуте попречи на стотици алпинисти да изкачат Монблан по обичайните натоварени маршрути. Последваха още срутвания.

През 70-те години прочутият френски алпинист и планински водач Гастон Ребюфа отбеляза стоте най-добри маршрута на Монблан.

Половин век по-късно екип от изследователи анализира снежните условия, състоянието на леда и скалите, достъпността и рисковете на 95 от маршрутите на Ребуфат.

Проучването, публикувано през юни от Жак Муре, докторант в лабораторията EDYTEM в Университета Савой Монблан, установи, че 93 трасетата са засегнати от изменението на климата, 26 са силно засегнати и три вече не съществуват.

Рибните запаси в Европа намалят драстично

Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично, показва доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). Едн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com