НАСА показа цялата вода на Земята

61671
НАСА показа цялата вода на Земята

Специалистите на НАСА са изучили как работи кръговратът на водата в природата, за който се разказва на децата в началното училище. Учените са изразили в цифри и диаграми всички данни, отнасящи се до земната вода и до това как тя се е разпределяла през първото десетилетие на нашия век.

Резултатите са публикувани в изданието Journal of Climate и са достъпни на сайта на NASA. Проблемът с водата се оказва дори по-насъщен от изучаването на Космоса.

Проектът за воден цикъл на Шумен е рисков

"Проектът за водния цикъл в Шумен е определен като рисков, защото съгласно условията на оперативната програма, трябва да приключи до ок...

Дадените изследвания ще позволят да се прогнозира какво ще се случи с водата на нашата планета в предстоящите десетилетия.

Цялата земна вода

Единственото по рода си изследване се основава на спътникови данни за периода от 2000 до 2010 година, по които се проследявали водните източници и движението на водата на планетата. За пълна картина било отчитано и количеството достъпна енергия от Слънцето, способна да нагрява водата до момента на изпарение и движението му по света с помощта на ветровете.

Учените обединили данните от десетки източници, които на свой ред се опирали на резултатите от наблюдения, получени от 25 спътника. Това са данни, описващи различните аспекти на водния цикъл на планетата – изпарение и валежи над сушата и океаните, движението на водните пари в атмосферата, потокът на реки, водоеми, включително подземни, влажността на почвата и снежната покривка.

Думите, които правят водата вълшебна и лековита

Още от приказките знаем, че водата е „жива“ и „мъртва“, че тя може да съживи човек. Нереално вълшебство? Оказва...

Повечето данни, получени от спътници, е невъзможно да се получат със земни измервания. Учените планират в бъдеще да уточнят своя модел с добавянето на нови данни – наскоро изпратени спътници са способни да събират допълнителни данни, необходими за изчисленията.

Освен това учените се сблъскали с разлика в данните, получени от различни източници. За да стигнат до единни цифри, те използвали нов за подобна работа математически метод.

Главна задача на изследователите било съставянето на пълен цикъл, в който водата не се „губи“ на някой от етапите, тъй като Земята по същина е затворена система. Цялата изпаряема вода трябва да пада някъде във вид на валежи – въпросът е къде и кога. Според изследователите моделирането на водния цикъл на цялата планета не било лесна задача.

През студените нощи на Марс се появява течна вода

През студените зимни нощи под повърхността на Марс се появява вода, според ново изследване, цитирано от Space.com. Роувърът Curiosit...

Как се разпределя водата на Земята можете да научите в Мегавселена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com