Как планктонът изяжда пластмасовите ни боклуци (Видео)

11170
Как планктонът изяжда пластмасовите ни боклуци (Видео)

Учените за първи път успяха да запишат на видео как зоопланктонът (микроскопични морски организми) се храни с пластмасови боклуци. Видеото е получило наградата Atkins CIWEM като филм на годината за околната среда, съобщава New Scientist.

Режисьорът Верити Уайт (Verity White) е записала филма под микроскоп в Плимътската лаборатория по океанология. Учените посипали копеподи (ракообразни с дължина няколко милиметра) с миниатюрни (7-30 микрометъра) топчета от флуоресцентен полистирол и наблюдавали какво количество вещество попада в организма на животните.

Амазонски гъби се хранят с пластмаса

Група биохимици от Йейлския университет са открили, че обитаващите в тропическите джунгли на Еквадор ендофитни гъби Pestalotiopsis mic...

В естествена среда представителите на зоопланктона се хранят с водорасли. Движейки крайници, те „карат“ водата да им донесе храната. Животните избират необходимите им видове с помощта на химични и тактилни рецептори.

Тези рецептори обаче не им пречат да поглъщат пластмасата. Видеото е заснемано около три часа и през цялото това време флуоресцентните топчета влизали и излизали от организма на копеподите.

По наблюдения на биолога Матю Коул понякога животните отделят пластмасата след няколко часа, но при липса на достъп до хранителни ресурси този срок може да се разтегли до пет-седем дни. Пластмасата също пречи на нормалната дейност на организъма – копеподите започват по-бавно да преработват водораслите, което влияе негативно на тяхното оцеляване.

През декември 2014 г. учените изяснили, че в Световния океан се намират поне 5,25 трилиона пластмасови частици, които тежат около 269 000 тона. В крайбрежните води преобладават по-големите парчета, а в открития океан – микрофрагментите. Учените смятат, че океанските течения работят като мелачки и раздробяват пластмасата, допълва Lenta.ru.

Изхвърляме с една четвърт повече боклуци по празниците

Изхвърленият боклук по празниците е с 25% повече от обикновено. Обилната трапеза и опаковките от подаръците рязко увеличават количество...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com