Отбелязваме Световния ден на влажните зони

6571
Отбелязваме Световния ден на влажните зони

Днес сe отбелязва Световният ден на влажните зони, след като на тази дата през 1971 г. е подписана Международна конвенция за опазването на влажните зони в иранския град Рамсар.

Влажните зони са едни от най-важните ни природни богатства. Това са територии, в които водата покрива почвата или присъства в повърхностния й слой, целогодишно или сезонно. Влажните зони са дом на редки животни и растения. Те имат важна роля и в предпазването от наводнения, като поемат и задържат голяма част от повърхностните води. През XX век у нас, а и в световен мащаб голяма част от тях са били пресушени или силно изменени. Днес тези екосистеми заемат едва 0,1% от територията на България и са сред най-важните за опазване обекти.

Ван Дам пророкува измиране на човечеството, но знае спасението

Звездата Жан-Клод ван Дам изрази притеснение за съдбата на човечеството. В интервю за програмата "5 Live Breakfast" на BBC той заяви, ч...

Тази година РИОСВ – Пловдив организира наблюдение на водоплаващи птици по Марица и беседа за опазването им.

От 10 часа днес, от южната страна на Пешеходния мост всички могат да наблюдават с бинокли водоплаващи птици по река Марица. Инициативата е на федерацията на природозащитни сдружения „Зелени Балкани“. Експерт от направление „Опазване на биологичното разнообразие“ към екоинспекцията ще изнесе беседа за прилагане на законодателството, свързано с опазването на водолюбивите птици и техните местообитания.

Вечерта в Природонаучния музей в Пловдив почетният консул на Федерална република Германия д-р Мариана Чолакова и директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров ще открият от 18 часа изложба под надслов: „Климат. Промени. Знание. Актуални новини от света на науката за климата“, след което ще бъде излъчен филма „Солта на земята“. В същия час на 3 февруари, отново в Природонаучния музей, се организира прожекция на филм в защита на влажните зони. Проявата се осъществява със съдействието на Световния фонд за дивата природа – WWF и ФПС „Зелени Балкани“.

Идеята на организаторите е да се повиши осведомеността на обществото за приноса на влажните зони за човечеството. Според световната статистика над един милиард души на Земята зависят от мочурища, от които се изхранват. На тези места се извършват риболов, оризопроизводство, транспорт, туризъм, продажба на вода и пр.

За четвърта поредна година семейството египетски лешояди се сдоби с поколение

За четвърта поредна година семейството египетски лешояди от гнездото с поставената от Българското дружество за защита на птиците каме...

Тази година мотото на кампанията по отбелязване на Световния ден на влажните зони е „Влажните зони – устойчив начин на препитание“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com