Пепел и сажди от Русия топели ледниците в Гренландия

12476
Пепел и сажди от Русия топели ледниците в Гренландия

Учени от Великобритания са стигнали до извода, че пепел и сажди от Камчатка и други части на Азия могат да ускорят топенето на ледниците на Гренландия в резултат на глобалното затопляне.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Scientific Reports, пише Lenta.ru.

Огромен ледник се откъсна от Гренландия

От ледника Якобсхавн на най-големия в света остров Гренландия се откъсна огромен къс замразена вода. Айсбергът се движи в посока пролив...

До своите изводи учените стигнали, като изследвали ледени ядра от Гренландия и Камчатка. В образците, формирали се в периода между 1550 и 2000 година, учените открили сходни състави на органични частици (по-конкретно въглеродсъдържащи аерозоли). На тези съединения, които във вид на пепел проникват в Гренландия от Камчатка, отговаряла флората на руския полуостров.

Според изследователите на Земята съществуват въздушни потоци от територии, подобни на Камчатка, които носят към Гренландия въглеродсъдържащи аерозоли, например пепел и сажди от нагретите в резултат на вулканична активност растителни съединения.

Тъмните частици, попадайки в Гренландия, поглъщат слънчевата светлина (а не отразяват – както белите ледове и сняг) и допринасят за затоплянето. Учените смятат, че съществуването на такива потоци се явява характерно за Камчатка и Гренландия, а във времена на по-топъл климат тяхното значение се усилва още повече.

 

Шокиращи кадри от бързото топене на ледовете в Гренландия

Един слой лед в Гренландия се стопява за средно един месец и то по-бързо от когато и да било. Бързото топене на леда е било наблюдавано...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com