Лисица спринтьор измина над 4 000 км за четири месеца в Арктика

20891
Лисица спринтьор измина над 4 000 км за четири месеца в Арктика
Снимка: iStock/Guliver

Норвежки изследователи твърдят, че са били шокирани, когато научили, че малка лисица е успяла да пресече хиляди мили през Арктика само за няколко месеца миналата година, разказва Юронюз.

Група учени от норвежкия Полярен институт твърдят, че Арктическата лисица - вид, който може да се срещне навсякъде в Арктика, е пресякла целия път от Свалбард, норвежки архипелаг в Северния ледовит океан, северна Канада, с темпове, които никога досега не са документирани от изследователи.

Лисицата е била оборудвана с проследяващ нашийник от 2017 г. като част от по-голямо проучване за местообитанията на животните.

Изследователите твърдят, че "очите им са се разширили", когато са изучавали сателитни данни, проследяващи движенията на животните, след като напуснали Шпицберген, най-големият остров на Свалбард, на 26 март миналата година.

Само за три седмици тя е изминала 940 мили (1448 км) по морския лед, за да пристигне в Гренландия на 16 април.

„Не можехме да повярваме в това, което виждахме”, заяви изследователят Ева Фуглей от норвежкия Полярен институт в уебсайта на организацията.

Русия възстановява въздушните патрули над Арктика

През тази година, след 30 години пауза, руското министерство на отбраната ще възобнови патрулите във въздушното пространство около Севе...

Тя каза, че те разгледали всички възможни сценарии. Първо, смятали, че лисицата може да е мъртва, нашийникът да е свален и след това взета с лодка. Но тогава, разказва Фуглей, те осъзнали, че няма лодки, които да навлизат толкова навътре в леда.

"Така че трябваше просто да я проследим и да видим каква ще бъде следващата й стъъпка", каза тя, цитирана от БГНЕС. 

Лисицата продължила да изненадва изследователите: не завършила пътуването си в Гренландия, а продължила похода си до остров Елсмир в далечния север на Канада.

Изследователите твърдят, че разстоянието между Шпицберген в Норвегия и там, където е стигнала в Канада, е 1 112 мили (1 780 км) по права линия, но включвайки и разстоянието от седмиците преди да напусне Шпицберген, тя е изминала общо 2743 мили (4 414 км) за четири месеца.

Те установили, че лисицата е ходела по дълги участъци морски лед в Северния ледовит океан и ледниците на Гренландия със средна скорост от 28,5 мили (около 45 км) на ден.

Температурите в Арктика са най-високите за последните 115 000 години

Температурите в Арктика са най-високите през последните 115 000 години, се казва в нов доклад, публикуван в Nature Communications. Докл...

В един от участъците тя е изминала 154 км за ден, което изследователите твърдят, че е най-бързото движение, регистрирано някога за този вид.

Животното също е имало добра средна скорост, докато е на морския лед, казват изследователите, което може да означава, че е използвало леда като "транспортно средство".

Изследователите казват, че проследяващият нашийник на лисицата е спрял да работи през февруари и не знаят къде е тя сега.

Те предупреждават, че ледът, както на сушата, така и в морето, е от решаващо значение за решението на лисицата да предприеме своето дълго пътуване, но затоплящият се глобален климат е свил морския лед в Арктика, което може да има сериозни последици за дивата природа.

"Ако морският лед изчезне, арктическата лисица в Свалбард ще се изолира," казва Фуглей, добавяйки, че това може да наруши естествения й хабитат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com