Секвоите в Калифорния умират

16168
Секвоите в Калифорния умират

Пета поредна година Калифорния преживява силна суша. Сред последствията, което носи този период, е гибелта дори на такива устойчиви към природните катаклизми дървета като секвоите, пише National Geographic.

Секвоите се отнасят към най-високите – до 110 метра – и най-дълголетните дървета. Те предпочитат влажни условия и на денонощие може да употребяват до 3000 литра вода. Това, от друга страна, им позволява да "правят запаси" и да преживяват най-различни капризи на природата.

Сушата унищожи поне 50% от реколтата в Румъния

Румънската земеделска продукция е почти напълно унищожена от липсата на валежи през последните седмици. Добивът на пшеница, царевица и ...

Но всеки жив организъм има свой предел – този закономерен извод е направен от представителите на Геоложката служба на САЩ според резултатите от изследването на калифорнийските гори. Тук множество секвои са свалили до 75% от листата си, което означава финален стадий на техния живот.

В гората са открити и напълно здрави секвои, но в много по-малко количество. Именно мащабът на гибел на дърветата, които в миналото са преживели и пожари, и силни суши, вълнуват на първо място учените. Преди за основна причина на изчезването на секвоите се смяташе тяхното изсичане – с всичко останало те се справят самостоятелно.

Научният екип, включващ специалисти от Геоложката служба на САЩ, Службата по националните паркове, редица университети и други институции, сега събира биологични образци от умиращите дървета.

Учените се надяват, че резултатите от техния анализ ще обяснят масовата гибел на могъщите дървета.

Повече от 6.6 млн. души засегнати от сушата в Китай

Повече от 6.6 милиона души страдат от недостиг на питейна вода в обхванатите от силно засушаване райони на Китай. Тези данни бяха обнар...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com