Става ли Европа гореща климатична зона?

2551
Става ли Европа гореща климатична зона?
Снимка: iStock

Неотдавнашният доклад "Коперник" за състоянието на климата в Европа през 2022 г. представя картина на континент, който става все по-горещ, по-сух и по-слънчев. Защо това е така? И какви са последиците за нашето здраве?

Годишните данни за климата за 2022 г. бяха публикувани от Службата за климатични промени "Коперник". Данните потвърждават, че миналата година Европа е преживяла най-горещото си лято в историята, съобщава Евронюз.

Екстремни горещини и широко разпространена суша

Как гъбите спомагат за дългосрочната регулация на климата?

Огромни гъбични мрежи под земята играят решаваща роля в подпомагането на горите да абсорбират въглерод и да ограничат изменението на кл...

2022 г. е белязана от екстремни горещини и широко разпространена суша. Картите на индикаторите за засушаване от април, юли и септември илюстрират колко широко разпространен е бил проблемът.

Ще се повтори ли тази ситуация и през тази година? Климатологът Жулиен Николас смята, че това е възможно: "В момента наблюдаваме това в Испания", казва той. "Където имаме екстремни температури, съчетани с много сухи условия, които доведоха до температури много над средните. Така че това е един от примерите, в които сценарият от 2022 г. се повтаря".

Увеличаване на топлинния стрес

През 2022 г. се наблюдава значително увеличение на броя на дните с така наречения "силен топлинен стрес". В много части на Европа са наблюдавани 40 или повече дни в годината с температури с оценка "усещане за" от 32° до 38°. И това се превръща в проблем за лекарите.

"То може да предизвика сърдечни пристъпи, инсулти. Може да доведе до дехидратация, до бъбречна недостатъчност", казва Натали Ниденс, лекар в Германския алианс за климатични промени и здраве.

Тя казва, че хората, които са уязвими, трябва да потърсят съвет как да се адаптират: "Възможно е също така да се наложи да се коригират някои лекарства и ограничения в храненето, защото някои лекарства всъщност могат да ви направят по-уязвими към горещината и следователно да представляват и по-голям риск. Така че понякога дозите трябва да се коригират."

Защо влажните зони са ключов инструмент за смекчаване на климатичните промени

С нарастването на засушливите периоди, екстремните метеорологични явления, като жеги и наводнения, и нарастващата нужда от терени за зе...

Климатолози: Очаква се нов среден температурен рекорд през следващите две години

Европа става все по-слънчева

Наред с горещините и засушаването, друга ключова тенденция от 2022 г. е, че Европа става все по-слънчева.

Миналата година континентът е имал най-високата продължителност на слънчевото греене в историята.

Съществуват много комплексни причини, поради които в Европа има повече слънце, но в обобщение основните причини са промяната в метеорологичните модели и по-чистият въздух.

"Това, което наблюдаваме при затоплянето на климата, е, че имаме повече ситуации, в които области с високо налягане блокират движението на области с ниско налягане", казва Роб Рьоблинг, експерт по климатичните продукти в Eumetsat. "И поради това една област на високо налягане може да бъде свързана с повече слънчеви условия. Това е едната страна на историята. А другата страна е, че през последните 20 години имаме по-малко замърсяване".

Март 2023 г. – вторият най-топъл в света

През месец март по-голямата част на Европа, Азия и Австралия бяха с наднормени температури. В България бяха отчетени и големи температу...

Графика на аномалиите на продължителността на слънчевото греене разкрива, че Европа става все по-слънчева от 80-те години на миналия век насам.

"Можете да видите, че добивите, а оттам и икономическата ефективност на соларните инсталации се увеличават доста драстично, ако броят на слънчевите дни се увеличи, със сигурност в средата на сезона", казва Дрис Аке, директор по политиките в Solar Power Europe. "Така че това ще има само положително въздействие върху икономическата обосновка на слънчевата енергия."

Данни за последния месец

На глобално ниво април 2023 г. е бил с 0,3°С над средната стойност за периода 1991-2020 г. В Европа картината е смесена. От Обединеното кралство до Турция е било по-хладно, но около Иберийския полуостров е било много по-топло. В западната част на Средиземноморието са регистрирани редица най-високи температури за април. В Кордоба, Испания, температурата достига 38,8°, в Мора, Португалия, 36,9°, а в Маракеш, Мароко, 41,3° - всички рекордни за месеца.

ОЩЕ: Почти половината от планетата ще влезе в нови климатични зони до 2100 г.

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com