X
 
 

Стинг за Амазония: Няма време за свирене, светът гори

4641 1
Стинг за Амазония: Няма време за свирене, светът гори
Снимка: Getty Images/Guliver
Носителят на 17 награди „Грами“ Стинг призова правителството на Бразилия да прекрати масовата сеч на горите в Амазония, защото „всички дишаме един и същи въздух и понасяме последствията от тази престъпна небрежност“.

В официално изявление мултиплатинения музикант критикува бразилския президент Жаир Болсаноро за решението, с което допуска земеделци да разчисти голяма част от територията за пасища. Припомняме, че Бразилия все пак временно наложи забрана за паленето на площи за разчистване на гори. Скокът на пожарите с 85% само през тази година накара световната общност да заговори за началото на чудовищна екологична криза. Причината - гъстата растителност абсорбира огромни количества въгледроден диоксид и така се забавя процесът на глобално затопляне. Амазония произвежда 20% от кислорода ни и неслучайно е наричана „Белият дроб на Земята“.

Апелът на Стинг към законодателни промени в Бразилия за спасяване на Амазония е част от вербалния пожар, който знаменитости като Мадона, Леонардо Ди Каприо и Новак Джокович запалиха по темата в социалните мрежи.

Бразилия временно забрани контролираното палене на терени в Амазонската джунгла

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро нареди спирането на 60 дни на контролираното палене на терени в Амазонската джунгла, за почиства...

Стинг е сред най-ярките природозащитници в шоубизнеса с фондацията си в подкрепа на дъждовните гори.

Ето и пълния текст на изявлението на артиста.

„Легендата гласи, че Император Нерон “е свирил, докато Рим изгаря“. Настръхвайки от съмнителния факт, че толкова глупав човек е бил музикант, никой от нас, включително и аз, не може да бъде безразличен на трагичните измерения на случващото се в Амазония, докато пиша тези редове.

Амазония гори с безпрецедентни темпове – с 80% по-големи мащаби спрямо миналата година и с 39% повече обезлесяване – и светът някак изведнъж започна да обръща внимание на това.

Популистките лидери, заради позоваването си на националистическите твърдения, че климатичните промени са измама, са в пъти по-виновни за събитията, отколкото ако просто стояха настрана и не предприемаха нищо. Това е престъпна небрежност на световно ниво. Няма място за остарелите привърженици на национализма в свят, където всички дишаме един и същи въздух и понасяме последствията от тази умишлена небрежност.

Бразилия не иска помощ от Г-7 за пожарите в Амазония

Ръководителят на президентската администрация в Бразилия обяви, че страната отказва предложената помощ от държавите от Г7 за борба с по...

Назоваването на Амазония “Белите дробове на Земята” може анатомично да не е съвсем вярно, но тя все пак е жизнено важна и незаменима връзка във веригата на благосъстоянието на нашата планета във все по-тясната линия на климатични вектори, където човешкият живот може да оцелее. Просто не можем да си позволим да я оставим да гори! Все повече се доближаваме до критичната точка, в което пожарите ще се увеличават и няма да могат да бъдат потушени.

Апелираме към правителството на Бразилия да промени законодателството, което разреши експлоатацията на Амазония. Националистическата реторика ефективно разбуни пламъците, които заплашват да обхванат най-важната жива лаборатория на планетата. Безброй видове са застрашени от внезапно изчезване.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро открито заяви, че не е приятел на племенното население и сега подновява вече подписаните договори за земи, отваряйки нови територии и събаряйки научните и организациите за правата на човека в Бразилия, за да направи всичко това възможно. Той разкритикува страните от Г-7 за лицемерието с думите, че ние самите изсякохме горите си отдавна, но това не е причина да не се поучим от грешките си.

Всички ние трябва да подпомогнем създаването на устойчив икономически модел, който да доведе до край на необходимостта от изсичането на гори в Бразилия.

Със сигурност е в личен интерес на г-н Болсонаро да разбере и приеме това. Призоваваме го да преосмисли политиката си и да промени действията си и разпалената си реторика преди да е станало твърде късно. Няма време за свирене. Светът гори!“

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Всичко много хубаво, ама не се прави така. Не може големите икономики, които развиват аграрно стопанство да заповядват на развиващите се страни да не го правят, щото им било белия дроб. Ако е така - тогава Американецът и Европеецът трябва да кажат на Бразилеца: виж сега, ние сме си изсекли вековните гори, за да имаме стопанство и индустрия, за да натрупаме богатство, вие недейте да го правите, а н виж още ›› ие ще ви плащаме ежегодно такса "въздух", която да е достатъчна и да компенсира пропуснатите икономически ползи.