Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно

19 юни 2024, 20:22 часа • 985 прочитания

Замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно, алармират учените, съобщи АФП. Мръсният въздух убива все повече хора по света, включително деца, и на практика е по-смъртоносен от тютюнопушенето, сочи доклад на учени под егидата на УНИЦЕФ.

Още: Сараево е вторият най-мръсен град в света. Кой е първият

Учените са работили с данни от над 200 държави. Според нивото на смъртност излагането на замърсен въздух е по-смъртоносно от тютюнопушенето и лошото хранене. В по-голямата част от случаите смъртността е свързана с инхалиране на фини прахови частици. Фините прахови частици водят до множество заболявания - рак на белите дробове, сърдечносъдови болести, диабет и др. Авторите на доклада подчертават и все по-смъртоносното значение на замърсяването с озон. Явлението е свързано с климатичните промени, пише БТА.

Още: Вдигат двойно глобите за замърсяване на водата, въздуха и почвата

Виждаме все повече региони по света, изложени на кратки и интензивни епизоди на замърсяване на въздуха, каза пред АФП Палави Пант, член на Health Eects Institute, изтъквайки ролята на горските пожари и топлинните вълни. Най-обезпокоителна е смъртността при децата, причина за която са въглищата и дървата в ежедневието - например при приготвяне на храна, особено в Азия и Африка. Усилията за улесняване на достъпа до по-малко замърсяващи горива в ежедневието вече дават резултат - смъртността при децата, свързана със замърсяването на въздуха, вече е спаднала почти наполовина в сравнение с началото на 21-ви век, се казва още в доклада.

Още: Експерт: Без ефект от нискоемисионната зона в София

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес