Войни и кризи подобряват екологията

9559
Войни и кризи подобряват екологията

Бойните действия са подобрили качеството на въздуха, като са намалили атмосферните емисии в Близкия изток – до този парадоксален извод са стигнали служителите на базираното в Германия Общество за научни изследвания "Макс Планк" по резултатите от изучаването на спътникови данни.

Както съобщава Reuters, заедно с ръста на смъртността и миграцията на населението на Близкия изток в последните пет години учените са отбелязали в някои зони подобрение на климата. По-конкретно под наблюдението на учените попаднали Кайро, Дамаск, Техеран и Багдад, във въздуха на които били отбелязани положителни тенденции.

115 млн. лeва ще отидат за по-чист въздух до 2020 г.

29 общини с нарушено качество на атмосферния въздух ще могат да бъдат бенефициенти по проекти за по-чист въздух и устойчив градски тр...

Появата на чистия въздух се обяснява просто – зоните на конфликти се напускат от милиони хора, прекратява се стопанската дейност, снижава се потреблението на енергия и съответно – количеството на емисии в атмосферата.

"Видяхме от Космоса как икономическите, геополитическите и социалните фактори силно влияят на качеството на въздуха", пояснява проф. Йос Лилиевелд от "Макс Планк". По думите на учения връзката между глобалните сътресения и подобряването на екологията се проследява отдавна.

"Например в Гърция, когато започна икономическата криза там през 2008 година, тенденцията към снижаване (на замърсяването на въздуха) беше впечатляваща – с около 50%. В Сирия и Египет от 2011 година има снижаване. В Ирак хората бягаха, въздухът се възстановяваше, а в Йордания и Ливан, където отиваха те, замърсяването започваше да расте", разказва професорът.

Според Лилиевелд по-детайлно изучаване на ситуацията от Космоса ще позволи да се уточни какви територии днес действително се нуждаят от "екологична помощ".

Мръсният въздух e най-големият ни еко проблем

Най-острият екологичен проблем в България е замърсеният въздух. Около това мнение се обединяват 64 процента от анкетираните от соци...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com