Земята е преживяла най-топлия си януари, откакто се правят измервания

1858
Земята е преживяла най-топлия си януари, откакто се правят измервания
Снимка: Thinkstock

Миналият месец беше най-горещият януари, откакто се правят измервания на земните и океанските повърхности в света, като средните температури надвишават всички от последните 141 години, съхранявани от Националната океанска и атмосферна администрация (НОАА). Това пише британският вестник The Guardian, цитиран от агенция "Фокус".

Рекордните температури през януари следват изключително топлатa 2019 г., която от началото на надеждни измервания е класирана като втората най-гореща година на повърхността на планетата. Изминалите пет години и изминалото десетилетие са най-горещите за 150 години назад, което е индикация за посоката и темпа на развитие на климатичната криза.

Давос 2020: Земята няма време за лицемерие, уважаеми световни лидери

Започна Световният икономически форум в Давос (21-24 януари). Около 3000 ще бъдат участниците в едно от най-големите ежегодни икономиче...

Според НОАА средната глобална температура на сушата и океана през миналия месец е била с 1.14°С над средната за 20-ти век. Това измерване незначително надмина предишния рекорд за януари, поставен през 2016 г. 

Необичайно затопляне е регистрирано в голяма част от Русия, Скандинавия и Източна Канада, където температурите са били с невероятните 5°С по-високи над средните или дори по-високи. Шведският град Йоребро достигна 10.3°С, най-високата температура от 1858 г. насам, докато Бостън преживя най-горещия си януарски ден до 23°С. 

Междувременно Антарктида започна февруари с няколко температурни скока. Южният полярен континент премина 20°С за първи път в своята история на 9 февруари, след поредния предишен връх от 18.3 C само три дни преди това. Учените нарекоха показанията на термометрите „невероятни и ненормални“.

НОАА заяви, че четирите най-топли месеца януари са настъпили от 2016 г. насам, докато 10-те най-топли януари се отбелязват от 2002 г.

Океаните губят кислорода си

Климатичните промени и замърсяването лишават световните океани от кислород, алармират организации за опазване на околната среда, предад...

Припомняме, че световните правителства се споразумяха през 2015 г. да задържат глобалното повишаване на температурата до под 2°С, в сравнение с прединдустриалната ера, за да се предотврати катастрофалното наводнение, несигурността на храните, топлинните вълни и масовото разселване на хората.

Въпреки това емисиите от затопляне на планетата от човешката дейност не показват никакъв признак на спад, камо ли за дълбоките съкращения, необходими за постигане на целта на 2C и справяне с климатичната криза. Според учените светът трябва да намали наполовина своите вредни емисии до 2030 г., за да има всякакъв шанс да избегне катастрофални промени на климата.

Още по темата за глобалното затопляне ще откриете в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com