Да, дааа и ДА!

1460
Да, дааа и ДА!
Снимка: MyFin

Колко вида "ДА"-та познавате? Това ни попитаха в часа по „Интонация и значение“ в университета и ние споглеждайки се с недоумение и отчитайки очевидния отговор, казвахме „Един! ДА-то си е да. Колко различни ДА-та да има?!“. Преподавателката ни обаче, беше готова за тази наша реакция и се усмихна широко, сякаш за да ни подготви за това, което щеше да последва. Само за една минута г-ца Дарева успя да ни демонстрира нагледно поне двайсет различни вариации на изговаряне на частицата „ДА“. Кой от кой по-категорични, смислово наситени и истински заразяващи по хубавия начин ДА-та. След това постави за задача на всеки един от нас да опита сам да произнесе „ДА“ по няколко различни начина и те всичките да бъдат положително заредени. Беше истински забавно, а лицата на всички бяха разтеглени в големи усмивки.

Така започна уводната ни лекция в часа по „Интонация и значение“, а аз разбрах колко важни за контекста са тези три условия – положителната нагласа, интонацията и значението. Сигурна бях, че след този час един от моите колеги си мислеше, че г-ца Дарева сто процента се е съгласила да излезе с него на среща, макар той изобщо да не беше я канил. Толкова категоричност имаше в тона ѝ и тези нейни различно звучащи и зареждащи „ДА“-та. Успя умело да предразположи цялата аудиторията с положителната си настройка, че дори да беше предложила на всички ни да напише двойки, просто ей така, то ние със сигурност щяхме в един глас да извикаме – „дааа!“

Експериментът на г-ца Дарева ме накара да се замисля колко много сила има в едно просто „ДА“ и колко много то може да промени ситуация, общо усещане и нагласа. В стаята бяхме двадесет и седем студенти – различни, цветни хора със собствено възприятие и перцепция за нещата, но нито един от нас не остана равнодушен пред положителния енергиен заряд на часа. Очаквано, лекциите при г-ца Дарева се превърнаха в едни от любимите ни. Всички посещавахме часовете ѝ с огромно желание, а тя от своя страна ни даваше свободата да мислим и чувстваме извън рамката. Често ни напомняше колко е хубаво да имаме положителна нагласа и смело да казваме на себе си и околните ДА!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com