Гастрономически пътеводител: Пътят на българския розов домат (ВИДЕО)

11751

Българският розов домат е повод за национална гордост. Толкова сочен и вкусен, той ни връща към детството всеки път когато го опитаме. С кампанията на МЕТРО „Гастрономически пътеводител“ този вкус е още по-достъпен, а освен това носи и награди.

Защо българският домат е толкова вкусен?

Отглеждането на българските домати е сложен процес. Вкусът им се определя от сорта, от технологията на отглеждане, от почвено-климатичните условия, при които се отглеждат, от фазата, в която се откъсва плодът, и от технологията и продължителността на съхранение, обяснява проф. д-р Даниела Ганева. Тя е директор на Института по зеленчукови култури „Марица“, който си сътрудничи с МЕТРО в кампанията за подкрепа на малките и средните производители от цялата страна. Целта е техните продукти да достигат по-лесно до чиниите ни.

„Благоприятните почвено-климатични условия на значителна част от нашата страна спомагат доматените растения да растат и да се развиват нормално, формираните плодове да узряват при естествени условия, при което натрупват оптимално количество захари и киселини, формиращи приятния сладко-кисел вкус“, казва проф. Ганева.

Освен вкусни, българските домати са и изключително полезни за здравето на хората. Те са естествен източник на вещества с антиоксидантен ефект - ликопен, бета-каротен и витамин С. Съдържат витамин А, В комплекс, тиамин, фолиева киселина и др. „Доматите са важна част от здравословното хранене на човека, изключително богати на жизненоважни за организма вещества: витамини, минерални соли, влакнини, органични киселини, вода и други“, обяснява още проф. Ганева.

Земеделският производител Виктор Асенов например притежава модерна оранжерия за домати. Чрез специален метод той контролира качеството на въздуха, влагата, температурата и хранителните вещества, които се дават на домата, за да се получи оптималното качество, което МЕТРО изисква.

Кампанията на МЕТРО - спечелете награди

Ива Тафраджийска, мениджър "Корпоративна комуникация" в МЕТРО, ни разказва, че от 2017 г. развиват програмата „Отгледано с грижа в България“, в рамките на която работят с производители от цялата страна. „Повечето доставят директно до нашите магазини - това намалява въглеродния отпечатък. Емблема на програмата е българският розов домат. Инвестираме много усилия за запазването на доста от изчезващите сортове“, казва тя.

„Гастрономически пътеводител“ ще ви отведе в търсене на автентичните български вкусове в ресторанти в цяла България. Кампанията е трансформация на автентичния Фестивал на розовия домат, който бележи шестата си годишнина. „Обединихме сили с хотелиерския и ресторантьорския сектор – в 67 ресторанта от над 30 населени места в България всеки може да опита частица от вкуса, който помни от детството“, казва Ива Тафраджийска.

Кампанията продължава до края на септември. Във всеки един от ресторантите ще откриете специален QR код, който може да ви донесе награди. Те са общо три - керамично барбекю и два ваучера за преживявания на стойност по 250 лева.

Започнете вашето гастрономическо пътешествие на metro.bg/tastebg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com