Голяма сделка показва как Путин затяга информационната си хватка в Русия

2817
Голяма сделка показва как Путин затяга информационната си хватка в Русия
Снимка: Kremlin.ru

Първият заместник-ръководител на руската президентска администрация Сергей Кириенко, по-познат като лицето на "Росатом" преди време, посредничи при сделка за закупуване на руското подразделение на медийния гигант Yandex (Яндекс). Той посредничи от името на инвеститори, тясно свързани с милиардера Юрий Ковалчук, близък съюзник на Кириенко и личен банкер на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски президент Владимир Путин. Това съобщават руското информационно издание "Медуза" и The Bell.

Пробив в тайните: Как работи най-популярната руска интернет търсачка Yandex

Според информацията, корпоративният съветник на Yandex Алексей Кудрин и Путин лично са одобрили по-ранна сделка за продажба на Yandex на инвеститори с по-малко преки връзки с руското правителство. Сделката обаче се е провалила, след като един от инвеститорите се оттеглил поради страх от западни санкции. Въпросният човек е Вагит Алекперов, основателят на "Лукойл", пояснява The Bell: Бизнесът на руски милиардери в България: Вагит Алекперов. Затова Кириенко предлага на Алексей Кудрин, руски финансов министър в периода 2000-2011 година, който сега е съветник по корпоративното развитие на "Яндекс", да включи други хора - Иван Таврин, бивш ръководител на "Мегафон", една от структурите на Алексей Нечаев, основател на "Фаберлик" и ръководител на парламентарната партия "Нови хора", както и държавния инвестиционен фонд RDIF или пенсионния Газфонд на Юрий Шамалов (син на дългогодишния познат на Путин Николай Шамалов и брат на бившия зет на президента Кирил Шамалов).

Сега, според информацията на "Медуза", новите инвеститори вероятно ще прехвърлят дяловете си от Yandex на друго лице като Ковалчук или някой от неговите холдинги, след определен период от време.

Предвид и историята как главният редактор на RT и отявлено лице на руската пропаганда Маргарита Симонян се опитва да поеме контрол над важни канали в Телеграм след ареста на руския заместник-министър на цифровото развитие Максим Паршин, като името на Кириенко се появява и там, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната вади заключение, че Кремъл вероятно се опитва да увеличи контрола си върху руските социални медии - вероятно с мисъл и за руските президентски избори догодина.

"Ролята на Кириенко в тази консолидация е забележителна предвид нарастващото му влияние в руското правителство и предишни връзки с Евгений Пригожин. Наскоро бившият руски офицер и отявлен националист Игор Гиркин обвини Кириенко и Ковалчук, че са действали директно като покровители на Пригожин. Дали това е така, не е ясно, защото има и твърдения в руски източници, основно в Телеграм, че Кириенко и Ковалчук са се дистанцирали от Пригожин и че Кириенко последователно се е представял като твърд лоялен привърженик на Путин и нарастващата му роля в руското информационно пространство отразява както доверието на Путин в него, така и желанието на Кириенко да засили допълнително влиянието си.

ОЩЕ: Бизнесът на руски милиардери в България: Санкционираният от ЕС Сергей Кириенко и АЕЦ "Белене"

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Рекордните загуби на "Газпром": Китай не може да замени Европа

Стратегия обвита в мистерия: Apple разработва собствени AI чипове

Хонконгска компания подаде иск за фалит на "Москвич"

Русия започва серийно производство на лимузината на Путин в бивш завод на Toyota

AstraZeneca изтегля ваксината си срещу COVID-19

Срив: "Газпром" е на загуба за пръв път от четвърт век

Илон Мъск уволни целия екип, отговарящ за производството на зарядни за Tesla

Как Odoo ERP трансформира българския бизнес: Истории за успеха

Нови басейни и за деца в Grand Hotel Therme и Pulse Therme (СНИМКИ)

Екологично отговорно потребление: как изборът на рециклирани черни метали влияе на нашата планета?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com