ICGB усвои целия заем от Европейската инвестиционна банка за интерконектора с Гърция

1581
ICGB усвои целия заем от Европейската инвестиционна банка за интерконектора с Гърция
Снимка: iStock

Независимият преносен оператор ICGB усвои и последния транш от дългосрочния заем по линия на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за реализация на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Интерконекторът заработи на 1 октомври, като по него се доставя близо една трета от количествата, необходими за обезпечаване на вътрешното потребление на природен газ за България. Общата стойност на проекта е 253 млн. евро, които са обезпечени със средства на акционерите БЕХ и IGI Poseidon, 109,9 млн. евро под формата на дългосрочен заем от ЕИБ, безвъзмездно финансиране в размер на 45 млн. евро по линия на Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ) и 39 млн. евро, отпуснати по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК 2014-2020).

Операторът на интерконектора с Гърция сключи договор за пренос на газ с американската Linden Energy

Независимият преносен оператор ICGB, който експлоатира търговски интерконектора Гърция-България, сключи договор за пренос на природен г...

Финансирането се усвоява от ICGB на отделни траншове по всяка програма само след проверки на терен и одити на необходимата документация, така че да бъде удостоверено качественото изпълнение на всички дейности по изграждане и реализация на газопровода IGB. "Към днешна дата последният транш на дългосрочния заем е предоставен от ЕИБ към ICGB след успешно преминат одит от независимите експерти от RSK Environment Limited", обявиха от компанията.

До края на календарната година ще бъдат подадени и заявките за усвояване на последните вноски от безвъзмездните финансирания по ОПИК и ЕЕПВ за реализация на газовия интерконектор Гърция-България.

От началото на строителната фаза в края на 2019 г. до момента ICGB е преминала общо 6 независими одита по линия на социалните и екологични ангажименти, които компанията следва да изпълнява като част от условията за финансиране от ЕИБ. "Всички проверки са завършили успешно, без регистрирани сериозни отклонения от зададените норми", съобщават от ICGB.

"Във фазата на търговска експлоатация на газопровода този тип независими одити – включително на терен, ще се извършват веднъж годишно. Част от ангажиментите на ICGB като оператор на газопровода включват ефективното управление на въздействието, което проектът оказва върху биоразнообразието в регионите, през които минава трасето на интерконектора", гласи още съобщението им.

Азербайджан: План минимум е да удвоим износа на газ за Европа в близките години

„Планираме най-малкото да удвоим износа ни на газ за Европа в близките години“ – това заяви президентът на Азербайджа...

За тази цел компанията е въвела 5-годишен мониторингов период, по време на който ще бъде проследявано успешното прилагане на всички дейности по възстановяване и био възобновяване от фазата на строителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

Samsung измества Apple в доставките?

Професионалното облекло: Важен фактор за създаване на работна среда с минимален риск

Главболгарстрой взе участие в Делфийски икономически форум

InterContinental Sofia влезе в престижния туристически гид "Мишлен"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании