КЗК официално позволи собственикът на Vivacom да купи "Булсатком"

9109
КЗК официално позволи собственикът на Vivacom да купи "Булсатком"
Снимка: Vivacom

След забавяне от над 2 седмици спрямо очакваното, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви официално решението си за одобрение на придобиването на водещия сателитен оператор в страната, "Булсатком", от собственика на Vivacom - United Group. Решението, взето на 1 февруари, е безусловно и позволява незабавната реализация на сделката.

"Юнайтед Груп България" ЕООД получава разрешение да придобие пряк едноличен контрол върху "Вива Корпорейт България" ЕООД и непряк едноличен контрол върху "Булсатком" и дъщерните ѝ дружества", се казва в решението.

Данните за пазара

В него са цитирани данни от доклада на Комисията за регулиране на съобщенията за 2022 г., според който основните доставчици на фиксирана телефонна услуга чрез номера от националния номерационен план (ННП) за крайни ползватели (услуга на дребно) са Vivacom, A1 и Yettel. "През 2022 г. те формират 97,8% от обема на пазара, измерен на база брой постове на абонати на фиксирана гласова услуга и 94% от реализираните приходи от абонати на услугата, предоставяна на дребно. Водещ в качеството му на исторически оператор е Vivacom, както на база брой постове на абонати (58%), така и на база приходи (81,9%)", пише в решението. Още: Кирил Петков изрази притеснение относно сделката за "Булсатком"

От него става ясно, че "Булсатком" е участник на продуктовия пазар на фиксирани гласови телефонни услуги, чрез VOIP технология. По данни от уведомлението делът на Булсатком при предоставянето на тази услуга на база брой абонати формира 0,06% за 2022 г. С гореизложеното Комисията счита, че предвид незначителното пазарно присъствие на "Булсатком" на този пазар, сделката няма да повлияе на ефективната конкуренция и същият няма да бъдe обект на по-нататъшен анализ.

Стрийминг платформите влияят на телевизионния пазар

Отчетено е, че пазарният дял на двата оператора значително намалява, като в анализа са включени и данни за т.нар. OTT (Over-the-top, бел. ред.) услуги, като Netflix и HBO Max, Disney Plus и други което довежда до понижение на техния комбиниран пазарен дял от 61% на 40%. Още: Първа пречка пред сделката за "Булсатком": Съдебно решение

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) посочва, че Vivacom заема 34.36% от пазара, а "Булсатком" - 26.7%, със значително понижение спрямо предходната година. След добавянето на стрийминг услугите към анализа, общият дял на други разпространители включва около 20%. 

Всъщност обаче делът на обединената група на Vivacom и "Булсатком" ще е малко над 40% - според анализи на Ernst&Young и Bmedia и основна база "платена телевизия". Анализът на КЗК се опира на стандарти на ЕК и разграничение "платена телевизия" и ефирно разпространение - има разлика предвид това дали крайните абонати плащат, във втория вариант - не.

"Има избор"

В подкрепа на сделката комисията подчертава наличието на достатъчно алтернативни платформи за разпространение на телевизионно съдържание, което гарантира запазването на конкуренцията. Сред тях са изброени А1, Yettel, "Неосат", както и различни регионални оператори (общо над 240), чрез които да се разпространяват и да достигат до зрителите. Още: И А1, и Yettel реагираха остро и искат КЗК да спре сделката за "Булсатком"

Антимонополната комисия обосновава своето решение като изтъква, че след сделката новият собственик не би ограничил конкуренцията, тъй като на пазара продължават да действат други участници, способни да оказват конкурентен натиск. Освен това се посочва, че Vivacom няма интерес да ограничава достъпа до пазара, тъй като това би могло да доведе до загуба на приходи.

"При евентуално ограничаване на достъпа до тв каналите на "Нова" (Нова Броудкастинг Груп е част от групата предприятия, които държи собственикът на Vivacom), икономическите групи, към които принадлежат основните конкуренти А1 и "Йеттел", вероятно също биха предприели ответни търговски мерки. Като насрещна реакция А1 може да откаже на Виваком/Булсатком достъп до каналите Max Sport, а групата PPF (от която са част "Йеттел" и БТВ) може да откаже на Виваком/Булсатком достъп до каналите на БТВ" - още един аргумент от страна на КЗК защо няма как да има монопол на телевизионния пазар с новата сделка.

Що се отнася до интернет пазара и факта, че Vivacom държи подземната канална мрежа за разпространение, КЗК напомня следното: Възможността на КРС да упражнява регулаторна намеса представлява ефективна гаранция за достъп до физическа инфраструктура при условията на равнопоставеност, прозрачност и разходна обусловеност. В подкрепа на този извод е Решение № 265/31.08.2023 г. на КРС, с което се отменя увеличението на цените за ползване на подземната канална мрежа на Vivacom с 25%. С Решение № 317/02.11.2023 г. увеличението на цените за ползване на подземната канална мрежа на Виваком е с 18%.

Интересен аспект от решението е сложната структура на собственост на придобиващото дружество "Юнайтед Груп България", като се проследява веригата на собственост до компания, регистрирана в Люксембург. Още: Собственикът на Vivacom официално купи Булсатком

Решението на КЗК вече е оспорено от "Йеттел" в Административния съд София-област, но съдът не уважи искането за спиране на предварителното изпълнение на сделката, което отваря възможност за нейното финализиране и регистрация на новия собственик в Търговския регистър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Как Odoo ERP трансформира българския бизнес: Истории за успеха

Нови басейни и за деца в Grand Hotel Therme и Pulse Therme (СНИМКИ)

Екологично отговорно потребление: как изборът на рециклирани черни метали влияе на нашата планета?

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании