С инвестиция от над 8 млн. лева "Елдоминвест" модернизира заводите си във Варна

7119
С инвестиция от над 8 млн. лева "Елдоминвест" модернизира заводите си във Варна
Снимка: ЕЛДОМИНВЕСТ

През юбилейната за „ЕЛДОМИНВЕСТ“ 2022 г., в която компанията отбелязва своята 35-та годишнина, е в ход амбициозна инвестиционна програма на стойност 8.2 милиона лева. Тя включва внедряване на роботизирани и високо автоматизирани линии в трите производствени завода във Варна, целящи отговаряне на пазарните нужди. Планирано е да се повиши производственият капацитет за уреди, работещи с възобновяеми енергийни източници. Глобалната тенденция за интензивно използване на възобновяеми източници на енергия предопредели повишено търсене на бойлери с топлообменници и буферни съдове. Ескалацията на цените на изкопаемите горива провокира огромен потребителски интерес към енергоспестяващи решения за топла вода. „Елдоминвест“ своевременно предприе разширяване на производствения капацитет за продукти в този сектор с внедряване в Завод №2 на роботизирана линия за заваряване и тестване на голямолитражни стоящи бойлери и буферни съдове с обем от 150 до 500 литра.

Линията е произведена от чешката фирма BOKI и използва заваръчни роботи на световния лидер японската YASKAWA, автоматизирани линии за огъване и заваряване на цилиндри, произведени от TAIP Automation – Италия. Серийно производство започна и нова автоматична линия за заваряване и тестване на бойлери и буферни съдове с малък обем до 120 литра, също от TAIP. 

За да отговори на повишените пазарни потребности, в Завод 2 на „Елдоминвест“ започна работа и внушителна нова инсталация за бластване и прахово емайлиране от WAGNER – Италия. Поредната инвестиция през 2022 г. е роботизирана линия за заваряване и тестване на малолитражни бойлери до 15 литра. Тя гарантира постоянно и безупречно качество на заваръчните шевове. Любопитното тук е, че на тази линя работят два кобота на Han's Robot (колаборативни роботи, работещи съвместно с хората). Между другото, вече шест от тези футуристични нови членове на екипа на компанията работят на различни „длъжности” в производствените участъци на компанията – в цеха за плостмасови детайли в Завод 1, разкаляват тръбни нагревателни елементи в Завод 3. Тепърва предстои ускорено внедряване на нови коботи с разнообразни функции.

Следващата фаза от технологичното реновиране беше внедряването на свръхмодерна автоматизирана бояджийна инсталация в Завод 1. Тя е произведена от WAGNER – Германия.

С влизането в експлоатация на тази линия значително се увеличи производителността при електрически бойлери от 30 до 150 литра и конвектори с мощност от 500 до 3000 W.

Инвестиционната програма на „Елдоминвест“ за тази година се допълва от множество нови високотехнологични придобивки, които оптимизират производствените процеси и затвърждават качеството на изделията: 160-тонна хидравлична преса и машина за тангенциално обрязване от италианската компания OMERA, машина за огъване на серпентини, фибро-лазер от последно поколение за прецизно рязане и т.н. В юбилейната година „Елдоминвест“ приключи два мащабни проекта, спечелили съфинансиране в 11-та и 12-та конкурсни сесии на Националния инвестиционен фонд. Първият е съвместно с Химикотехнологичен и металургичен университет – гр. София. Разработката по проекта „Създаване на нови керамични композитни материали за антикорозионна защита на водосъдържатели” позволява осигуряване на експлоатационния живот на водосъдържателите на бойлери „Елдом“. Проектът е на стойност 534 хил. лв., от които 311 хил. лв. са финансиране от страна на Фонда. „Елдоминвест“ спечели финансиране и по проект „Иновативна система за директно нагряване от фотоволтаици на битови водонагреватели”. Общата стойност на проекта възлиза на 494 хил. лв, от които 223 хил. лв. финансиране от НИФ. Стартира също така пилотният проект с първия фотоволтаичен парк в „Елдоминвест“. Той е с номинална мощност 60 КW и се намира в Завод №3. Освен, че зелената електроенергия се влага директно в производствените процеси, с работата си до момента фотоволтаичната система е спестила 12,8 тона емисии на въглероден диоксид, равняващи се на ползотворното въздействие на 1210 дървета. Предстои поетапното изграждане на фотоволтаични инсталации в другите производствени райони.

Междувременно "Елдоминвест" продължава кампанията "ВИЕ КУПУВАТЕ УРЕД ЕЛДОМ - ЗАЕДНО ЗАСАЖДАМЕ ДЪРВО!". Повече информация за залесяванията през октомври и ноември и за самата кампания може да откриете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com