Санкции до 15 000 лв. грозят работодатели за работници без трудови договори

13314
Санкции до 15 000 лв. грозят работодатели за работници без трудови договори
Снимка: pixabay.com

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да бъде маловажно. Това означава, че за него задължително се налага санкция, която не може да е по-малка от 1500 лв. и може да достигне до 15 000 лв. Тези текстове показват, че работата без трудов договор, която носи вреди на работещите в дългосрочен план, тъй като ги лишава от права за пенсия и обезщетения, се приема за едно от най-тежките нарушения в трудовото право. Работодателите губят освен заради санкцията и заради ограниченията, които им се налагат за участие в обществени поръчки. Те нямат право да изпълняват такива в срок от 3 години при установен случай на работа без трудов договор.

Как да разберете обаче дали полагате недеклариран труд?

Иновативен софтуер на Главна инспекция по труда позволява с няколко клика да се улови нередовният работодател. На практика това е инструмент за самооценка, който чрез попълването на въпросник от 25 въпроса оценява наличните конкретни рискове за полагане на недеклариран труд и дава отговор на работника дали са спазени трудовите му права, възможно ли е работодателят му да крие осигуровки и какви са последствията от това. Въпросникът може да бъде открит на страницата на Агенцията на адрес  https://www.gli.government.bg/udw/ Осигурен е и пряк път чрез банер на началната страница „Провери дали работиш недекларирано“.

Инструментът за самооценка е разработен в изпълнение на проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“ („Cooperation for decent work“), финансиран от  Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Кои са най-честите сигнали, по които да познаем дали работодателят е изряден към нас и към властите?

Кои са най-честите сигнали, по които да познаем дали работодателят е изряден към нас и към властите?

На първо място това е наличието на трудов договор, регистриран в Националната агенция за приходите. Сигнал за евентуално полагане на недеклариран труд е отказът на работодателя да връчи екземпляр от него при назначаването на работника. Други подозрителни сигнали са липса на справка от НАП за регистрация на контракта, плащане на заплатата в плик, без  да се дава на работника документ за изплатената сума.

Всички данни, събирани при попълване на въпросника, се използват само за целите на по-доброто информиране на работниците и служителите за степента на индивидуалния риск от полагане на недеклариран труд. Чрез събираната информация не могат да бъдат идентифицирани конкретни лица.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

Samsung измества Apple в доставките?

Професионалното облекло: Важен фактор за създаване на работна среда с минимален риск

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании