Серия глобални кризи - историята на бърз фалит на мега фабрика в Пловдив

11500
Серия глобални кризи - историята на бърз фалит на мега фабрика в Пловдив
Снимка: PPS Manufacturing

Голяма фабрика, открита в Пловдив с инвестиция за 15 милиона през юли месец миналата година, е фалирала много бързо.

"ППС Мануфакчъринг" АД е регистрирана в началото на 2021-ва година. Лентата на първата фабрика за производство на нитритни ръкавици в Европа бе прерязана в средата на миналата година.

Тя се простира на площ  6000 кв. метра, със собствена производствена линия, чийто капацитет е 800 000 ръкавици на ден. Ръкавиците се ползват за лични предпазни средства и по време на ковид кризата всички ги ползвахме.

През октомври 2022-ра обаче управителят ѝ Антон Петров внася в Софийски градски съд молба за отриване на производство по несъстоятелност на стартиращата компания, заради сериозната ѝ задлъжнялост.

Какво се е случило - разказва управителят Антон Петров. Той пояснява, че в Европа няма предприятия за производство на нитрилни ръкавици, а необходимостта от този важен медицински и санитарен продукт се задоволява изцяло от азиатски внос. В Азия се произвеждат не само ръкавиците, но и оборудването (машините), и основните консумативи (материали).

През 2020 и 2021 години проучванията показват, че цените на нитрилните ръкавици, внос от Азия, са устойчиви на нива, които предполагат приходи и печалби, икономически обосноваващи смисъла от създаване на производството им в България.

Нещо повече, заради разгорялата се Ковид пандемия цените и потреблението устойчиво расте, което дава на компанията допълнителна увереност да създадат предприятие за нитрилни ръкавици в България, което да продава не само на българския пазар, но и в цяла Европа.

"Идеята бе да намалим зависимостта на европейските потребители от азиатските производители, както и да съкратим срока на доставка. Това е причината да се учреди „ППС Мануфакчъринг“ АД - да създаде първото в Европа предприятие за производство на нитрилни ръкавици", сочи управителят.

За целта е изработен проект за изграждане на фабрика в Пловдив. 

Според финансовите изчисления през 2021 г. при цена на кутия ръкавици от 12 лева, дружеството пресмята, че ще е на счетоводна печалба през втората година от дейността си, а през третата година ще има не само печалба, а и положителен паричен поток. Бизнес планът показвал, че той би бил успешен и при цена на кутия ръкавици от 7 лв.

Изчисления са направени на база общо финансиране на проекта в размер на 15 млн. лв., от които 2,5 млн. лв. собствен капитал и 12,5 млн. лв. банков кредит.

(Изпълнителният директор на младата компания Антон Петров)

Проектът, включващ бизнес плана и финансовите изчисления, е представен пред "Фонда за устойчиво градски развитие" ЕАД и "Обединена Българска Банка" АД и е одобрен. В резултат от това дружеството сключва три договора за заем с ОББ, Фонда за устойчиво градско развитие и Фонда за устойчиви градове, съответно за 8 303 690 лв., за 2 285 100 лв. и за 1 426 200 лв.

Акционерите в компанията "Аспикор" ЕООД и "ППС Холдинг" инвестират съответно 2 милиона и 500 000 лева. След това подписват най-важните договори с азиатски доставчици за производство, доставка и инсталиране на оборудване и основна суровина.

През месец юли 2021 година в Малайзия, където се намира фирмата-производител на оборудване, е обявен локдаун за 2 месеца. Това води до забавяне на производствената линия. Първите доставки на части за нея започват през октомври 2021 г. и приключват през март 2022 г.

Паралелно с това се увеличава цената за транспорт на един контейнер от 4 000 до 15 500 долара. За компанията са предвидени 30 контейнера с части за производствената линия и 3 контейнера с керамични формъри. Финансовата загуба от увеличението на цената на контейнерния транспорт възлиза на 740 250 лв.

Регистрира се сериозно забавяне и на доставките с кораб. Основната причина за това е заседналият кораб в Суецкия канал "Евър Гивън", който блокира целия морски транспорт за месец и ефектът от това дава отражение на цените и сроковете за период от 14 месеца.

Когато контейнерите започват все пак да пристигат на гръцкото пристанище Пирея, има стачка на работниците. Забавят се с още 2-3 седмици. Опитите да прекарат контейнери през пристанището на Истанбул не довеждат до скъсяване на времето, защтото то е блокирано вследствие на войната в Украйна.

"Властите в Истанбул не можеха да унищожат пратките, понеже трябва някой да плати депонирането, и не можеха да ги върнат обратно, понеже нямаше кой да плати транспортирането. В крайна сметка разтоварените контейнери блокираха пристанището и общото закъснение, поради прекалена запълненост на пристанището и невъзможността да се работи нормално, беше 1 месец", пояснява Петров.

Успоредно с това цената на основната суровина се вдига с около 20% (от 1600 до 1900 долара за метричен тон, при месечна консумация от 150 метрични тона). Курсът на долара също скача.

За целия период от изготвянето на бизнес плана и подписването на договорите за кредит до октомври 2022 цената на долара се покачва от 1,61 лв. до 1,98 лв. за щатски долар. За проекта са нужни около 3 млн. долара, защото азиатските доставчици на оборудването и основната суровина определят цените си в долари.

Паралелно с това цените на всички строителни материали (желязо, изолации, бои, мазилки, панели) се увеличават с различни проценти като най-сериозен ръст имат металите.

Допълнително затруднение е и растящата инфлация през 2022 година, която достига до 15% по официални данни към септември 2022, а това води до ръст в заплатите на служителите с над 15%.

През август 2022 година завършва инсталацията на поточната линия и започва серийно производството ръкавици. Заложените по бизнес проект цени на електроенергията и газта обаче са се повишили с 837% за газта (от 37.71 лв. на 353,21 лв. за мегават час) и с 335% за електричеството (от 125 лв. за мегават час на 544 лв.). А двете цени са основна съставна част от себестойността на ръкавиците.

Започва и нелоялна конкуренция между китайските и малайзийските производители на нитрилни ръкавици. През 2021 най-големите производители в света са малайзийските фирми, притежаващи около 70% от световния пазар. През втората половина на 2022 китайските фирми започват масирана атака към малайзийските предприятия на непазарен принцип с цел тяхното затваряне. Атаката се състои в ударно сваляне на доставните цени с около 63% спрямо 2021 г. Това довежда до срив в продажните цени и затваряне на хиляда производствени линии в Малайзия, засегнало 80% от производителите там.

Когато стартиращата компания в Пловдив сключва договорите за кредитиране през 2021 доставните цени на азиатските производители до Европа са 9,53 лв. за кутия със 100 ръкавици, а към месец септември 2022 цената е 3,50 лв. за кутия.

"Комбинацията от всички тези събития и тяхното финансово отражение води до това, че от една страна месечните разходи на дружеството се увеличават драстично, а от друга страна месечните приходи намаляват поради дъмпинговите цени от Китай през последния месец. Всичко това води до невъзможност дружеството да заплаща всички разходи чрез продажба на собствената си производствена продукция", е посочил управителят.

На 25-ти септември "ППС Мануфакчъринг" за първи път е длъжна да плати главница по договора за заем от над 1,5 млн. лв. Управителят изпраща писмо до банката с молба за разсрочване на лихви, такси и главници за 12 месеца с надеждата, че в това време продажните цени на ръкавиците ще се качат, а цените на енергоносителите ще се стабилизират, че ще бъдат въведени субсидии за бизнеса и ще бъдат открити специални програми по плана за възстановяване на България за фирми, зависими от енергоносителите. От банката обаче не са съгласни - това води до горчивия край.

Още от Пловдив: 

Пловдив - водеща дестинация за културен туризъм в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

Samsung измества Apple в доставките?

Професионалното облекло: Важен фактор за създаване на работна среда с минимален риск

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании