Заради съда: АЕЦ "Козлодуй" спря поръчка за милиони, оскъпи я и я възложи пряко

15081
Заради съда: АЕЦ "Козлодуй" спря поръчка за милиони, оскъпи я и я възложи пряко
Снимка: АЕЦ Козлодуй

След като загуби на две инстанции обжалването за избор на изпълнител по поръчка за 13 млн. лева, АЕЦ „Козлодуй“ я прекрати и сега я възлага пряко на „Уестингхаус“. Оскъпи я обаче на 16 250 000 лв. без ДДС.

Става дума за необходимостта от модернизация на системите за измерване на активността на изхвърлянията. Тя включва проектиране, доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на системата за непрекъснат радиационен мониторинг на аерозоли, йод-131 и радиоактивните благородни газове в изхвърлянията им през вентилационните тръби.

Историята

През ноември 2020 г. АЕЦ обявява въпросната поръчка чрез договаряне с предварителна покана. Подадени са 4 оферти – от шведската "Уестингхаус Енерджи Систъмс" ООД, клон България, от "VF а.s." (Чехия), от "Тита Консулт" ЕООД и от консорциум "ЕМК Канбера Словакия" (с участници "Енергомонтаж-МК", "Канбера Пакард България", "Канбера-Пакард" Словакия  и "БГ Сервиз").

За изпълнител е избрано дружеството "Уестингхаус".

Отстранени са „VF а.s.“ и „Тита Консулт“. Двете обжалват избора пред КЗК и съответно отстраняването си. Антимонополната комисия отменя решението като незаконосъобразно и връща преписката на възложителя за разглеждане на техническото предложение на двамата кандидати. Атомната централа обжалва пред ВАС, но и върховните съдии го потвърждават.
Окончателното решение на ВАС е от 22-ри декември 2022 г.

В края на март поръчката е прекратена с решение на изпълнителния директор Наско Михов. Мотивът е, че дейностите от поръчката могат да бъдат реализирани само ако изпълнителят има достъп до работния проект на съществуващата система и софтуера на сървър RADACS, доставена от Westinghouse Electric Company LLC. Въпросната система за замерване на активността на изхвърлянията е доставена и монтирана по договор между НЕК и Westinghouse Industry Products International Company LLC от 1999 г. Тя обаче е била проектирана и произведена за тях от Aptec-NRC - първоначален притежател на всички авторски права на системата за радиационен мониторинг на бл. 5 и 6 и специален корпус 3 в АЕЦ „Козлодуй“.

През 2012 г. Aptec-NRC Inc, включително цялата му интелектуална собственост е придобита от Canberra Industries Inc, а през 2016 г. Canberra, включително всички права върху нейната интелектуална собственост, е придобита от Mirion Technologies.

На 28-ми януари м.г. Mirion Technologies информира АЕЦ „Козлодуй”, че е предоставил на „Уестингхаус енерджи систъмс“ всички необходими лицензии по процедурата за въпросната обществена поръчка.

„От друга страна, възложителят не може да осигури на определения изпълнител достъп до техническата документация на съществуващия проект, тъй като няма разрешение от собственика на правата върху цялата документация и софтуер от съществуващата СРМ, за предаването ѝ на трети страни“, пояснява още изпълнителният директор на Атомната централа.

С тези мотиви сегашният изпълнителен директор на АЕЦ Георги Кирков прави обявление за пряко възлагане на тази модернизация на „Уестингхаус“, но вече с 3 250 000 лв. по-висока цена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

Samsung измества Apple в доставките?

Професионалното облекло: Важен фактор за създаване на работна среда с минимален риск

Главболгарстрой взе участие в Делфийски икономически форум

InterContinental Sofia влезе в престижния туристически гид "Мишлен"

Болен съм, няма акт: Глоби по договори за милиони се разминаха на "Автомагистрали"

Опасни апарати за сънна апнея на известна компания: САЩ ограничи продажбите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании