Аха да докоснеш Марс

3319
Аха да докоснеш Марс
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато земляните само се готвят да полетят на Марс, Червената планета е решила сама да се доближи до Земята. Нашият съсед ще се сближи максимално с нашата планета, идвайки на разстояние 76 млн. километра. Червената планета ще се вижда добре на небосклона.

"Просто погледнете на югозапад в края на деня и не може да не видите Марс. Сега Марс, може да се каже, изглежда плашещо голям в сравнение с друго, по-нормално време", казва астрономът Алън Макробърт, един от главните редактори на изданието Sky&Telescope.

Тайната връзка между Марс и Слънцето

Учени от Шведския институт за космическа физика са открили връзка между слънчевата активност и появата на тайнствен шлейф на Марс, пише...

По думите на Макробърт "рандевуто" между Марс и нашата планета ще продължи достатъчно дълго – Червената планета ще се намира необичайно близо до Земята до 12 юни. Най-близо Марс ще се озове до Земята на 30 май, когато разстоянието между планетите ще бъде 75 млн. км.

Както отбелязва ученият, това не е най-тясното сближаване между Марс и Земята в историята на наблюденията – през август 2003 година планетите се сближиха на 55,7 млн. км, което вероятно се явява абсолютен рекорд за времето на съществуване на нашата цивилизация.

През юни 2018 година, по думите на учения, Марс може да се приближи на съпоставимо разстояние.

Сегашното сближаване между Земята и Марс ще позволи на астрономите любители и професионалисти да получат нови, по-ясни снимки на Червената планета и да разгледат на повърхността ѝ детайли, които обикновено не са видни.

Милиарди години от историята на Марс (ВИДЕО)

Марсоходът Curiosity се е изкачил успешно на една от най-опасните точки на върха на планината Шарп в кратера Гейл и е получил панорамни...

Освен сближаването със Земята, Марс сега "участва" в още едно космическо събитие – от сряда до неделя той се намира в триъгълник в компанията на Сатурн и звездата Антарес. Този триъгълник може да се види в съзвездие Скорпион.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос